Yλικά :
550 γρ. καθαρισμένη , έτοιμη φλούδα
1 κιλό ζάχαρη
500 ml νερό
Χυμό από ένα μικρό λεμόνι.
Προαιρετικά 1-2 βανίλιες (το άρωμά τους δένει πολύ αλλά το αποφεύγω για να απολαμβάνω ατόφιο το άρωμα του λεμονιού)
Εκτέλεση :
Πλένω πολύ καλά τα λεμόνια ακόμα και με σφουγγάρι και τα αφήνω να στεγνώσουν. Με ένα τρίφτη χειρός (αυτόν που χρησιμοποιούμε για να τρίψουμε την παρμεζάνα) τρίβουμε το εξωτερικό τους όπως όταν παίρνουμε το ξύσμα. Στη συνέχεια κόβουμε το πάνω και το κάτω μέρος τους και τότε , κάθετα τα χωρίζουμε στη μέση , και πάλι κάθετα στα τέσσερα και στα οκτώ . Το κάθε κομμάτι από αυτά το καθαρίζουμε από το εσωτερικό του, ώστε να μείνει μόνο η λευκή σάρκα και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες . Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να πάρουμε την ποσότητα που θέλουμε (περίπου τρία μεγάλα λεμόνια μας δίνουν μισό κιλό καθαρής φλούδας).
Σε μεγάλη , βαθιά κατσαρόλα βάζω άφθονο νερό να βράσει και ρίχνω μέσα τις φλούδες . Τις βράζω για 10 λεπτά και τις σουρώνω . Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία για μια φορά ακόμα . Τις σουρώνω πάλι και τις πιέζω απαλά με μια κουτάλα μέσα στο σουρωτήρι για να στραγγίσουν από τα υγρά τους όσο το δυνατόν περισσότερο . Περιμένω να στεγνώσουν και να κρυώσουν καλά . Βάζω τότε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και τα βράζω για να γίνουν σιρόπι για 5 λεπτά . Μετά προσθέτω και τις φλούδες λεμονιού. Ξαφρίζω αν είναι αναγκαίο. Βράζω για 15-20 λεπτά ακόμα και αποσύρω από τη φωτιά. Όταν κρυώσει το σκεπάζω με μια πετσέτα και το αφήνω για αρκετές ώρες . Τότε βάζω το γλυκό να βράσει λίγο ακόμα για να εξατμιστούν τυχόν υγρά που έχει βγάλει και στην τελευταία βράση , προσθέτω και το χυμό λεμονιού.. Περιμένω να κρυώσει και το μεταφέρω σε στεγνό και καθαρό βάζο…
Καλή επιτυχία!
Σημείωση: Πολλοί αφήνουν για κάποιες ώρες τις ζεματισμένες φλούδες λεμονιού σε μια λεκάνη με νερό για να ξεπικρίσουν εντελώς….Εγώ δεν ακολουθώ αυτή τη διαδικασία γιατί προτιμώ αυτή την ελαφρά «σπιρτάδα» που απομένει … Πριν αποφασίσετε αν χρειάζεται άλλο ξεπίκρισμα , μπορείτε να δοκιμάσετε λίγη απο τη φλούδα μετά το δεύτερο ζεμάτισμα…και να ενεργήσετε ανάλογα….
Πηγή και φωτογραφίες εδώ