Φωτογραφία: Digital Minds
Ένα από τα πιο αγαπημένα πατρογονικά φαγητά της (φαρδιάς) κατσαρόλας, ένα τρυφερό φαγάκι που έχουμε μοιραστεί αμέτρητες φορές με την οικογένεια και τους φίλους, έχουμε εδώ. Το λεμονάτο. Με τον χυμό και κάποιες φορές και το ξύσμα των μυρωδάτων καρπών της λεμονιάς σε πρώτο ρόλο, που αυτή την εποχή είναι στα πιο ωραία τους, και το κρέας μαλακό μαλακό, να λιώνει στο στόμα, ζουμάτο, με βαθιά γεύση, είναι διαχρονικό πιάτο του κυριακάτικου τραπεζιού. Μπορεί να φτιαχτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους κρατώντας τον χαρακτήρα του και να αρέσει κάθε φορά.
Παρακάτω θα βρείτε λεμονάτα κάθε τύπου και κάθε εποχής, σε πολλές εκδοχές, απλά, λιτά, ή λίγο πιο πλούσια, με μοσχαράκι, χοιρινό, ή κοτόπουλο, συνδυασμένα με διάφορα λαχανικά και χόρτα. Και από ρίγανη και θυμάρι μέχρι κανέλα, που αντίθετα με το τι μπορεί να πιστεύει κανείς ταιριάζει εξαιρετικά με το λεμονάτο, μπαχάρι και γαρίφαλο ή κόλιανδρο και κουρκουμά – εναλλάσσοντάς τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά μπορούμε να τρώμε κάθε φορά ένα άλλο πιάτο. Κανείς άλλωστε δεν λέει όχι σ’ αυτό το φαγητό με την υπόξινη ή ξινούτσικη, ανάλογα με τη συνταγή και το πώς την προτιμάμε, σάλτσα, που ποτίζει και νοστιμίζει πουρέ, πατάτες τηγανητές ή ρύζι. Αν θέλουμε να γλιτώσουμε χρόνο, μπορούμε αντί για την κατσαρόλα να προτιμήσουμε τη χύτρα.
Δειτε τις 14 συνταγές για μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο λεμονάτο του gastronomos.gr εδώ