Σε δεινή κατάσταση είναι πολλές περιοχές της χώρας εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας αλλά και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών φέτος από την αρχή του καλοκαιριού.
Λίμνες αλλά και ταμιευτήρες είναι στα όριά τους να στεγνώσουν και πλέον το «φάντασμα» της λειψυδρίας κάνει ξανά την εμφάνισή του στη χώρα έπειτα από πολλά χρόνια.
Έκκληση σε κατοίκους και επισκέπτες για λελογισμένη χρήση του νερού και για αποφυγή πρακτικών που οδηγούν στην κατασπατάλησή του, απευθύνει ο Δήμος Πολυγύρου στη Χαλκιδική.
Ως κατασπατάληση ο Δήμος περιγράφει το πλύσιμο αυτοκινήτων και αυλών αλλά και το πότισμα κήπων και καλλιεργειών.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου της Χαλκιδικής οι υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη ξηρασία έχει οδηγήσει σε έλλειψη νερού στον Πολύγυρο εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.
Ο Γεώργιος Εμμανουήλ, δήμαρχος Πολύγυρου, μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA».
«Βρισκόμαστε στο πικ της τουριστικής περιόδου αλλά εμείς εδώ στον Πολύγυρο είμαστε στο πικ της καλλιεργητικής περιόδου. Έχουμε λοιπόν, πολλούς επισκέπτες και αυτή τη στιγμή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενα αρκετοί επισκέπτριές να κάνουν κατάχρηση, ποτίζοντας, πλένοντας τις αυλές τους σε ,μία εποχή που έχουμε προβλήματα με τη λειψυδρία καθώς δεν έχει βρέξει. Το βλέπουμε και στις καλλιέργειες οπότε κάμουμε έκκληση στους επισκέπτες να χρησιμοποιούν το νερό λελογισμένα. Αποταμιευτήρες, φράγματα, δεν υπάρχουν στον Πολύγυρο, και τα δίκτυα είναι πάρα πολύ παλιά. Τον χειμώνα δεν θα έχουμε τόσο πρόβλημα γιατί τελειώνει η καλλιέργεια της ελιάς. Ελπίζουμε η χρονιά που θα έρθει να είναι καλύτερη. Χρειάζονται έργα οικοδομής και αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης. Τα έργα υποδομής που απαιτούνται στον Δήμο Πολυγύρου είναι 17 εκατομμύρια».
Πώς συνδέεται η λειψυδρία με την αλλαγή στις καλλιέργειες
Η γεωπόνος και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Θηρεσία Τερέζα Τζατζάνη, εξήγησε στην εκπομπή το πώς συνδέεται η λειψυδρία με την αλλαγή στις καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών, όπως αυτά που συνήθως εισάγουμε.
«Εδώ και πάνω από 30 χρόνια το Ινστιτούτο διατηρούμε αυτά τα είδη και ξέρουμε ότι λειτουργούν στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Ήταν η ευκαιρία με την κλιματική αλλαγή και με τις υψηλές θερμοκρασίες να το δοκιμάσουμε και σε άλλες περιοχές. Η κάθε περιοχή είναι κατάλληλη για συγκεκριμένες καλλιέργειες. Έτσι, εμείς ελέγχοντας κάποιες περιοχές στην Πελοπόννησο προς το παρόν, δοκιμάσαμε να εγκαταστήσουμε 5 υποτροπικά είδη».
Στην εκπομπή μίλησε και ο παραγωγός τροπικών φρούτων στη Λακωνία, Χρήστος Κωνσταντάκος.
«Εγώ είχα πορτοκάλια, ελιάς κ.α και κάποια στιγμή ψάχνοντας, επειδή οι τιμές στα εσπεροειδή είναι πολύ χαμηλές δοκίμασα το 2016 μόνος μου με 120 δέντρα, το 2022 συνάντησα την κ. Τσατσάνη και μπήκα στο πρόγραμμα με αυτά τα 5 φρούτα. Χρειάζονται νερό. Η τιμή είναι πολλαπλάσια γιατί πουλάω 2 και κάτι ενώ τα πορτοκάλια 20 λεπτά».
Πηγή: megatv.com