Το νερό νεράκι λένε οι κάτοικοι του Καμηλαρίου, με τις πολυήμερες διακοπές που σημειώνονται. Το πρόβλημα χτυπά τα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, που στερούνται το στοιχειώδες και από δέκα μεριές χρυσοπληρωμένο ως είδος πολυτελείας αγαθό του νερού.
Οι κάτοικοι του Καμηλαρίου, όπως και σχεδόν σε όλο τον δήμο Φαιστού, πληρώνουν πανάκριβα το νερό, ενώ ταυτόχρονα το στερούνται όχι μόνο ως προς την ποσότητα αλλά και ως προς την ποιότητά του. Η βρύση των κατοίκων στερεύει, ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της επάρκειας για καθαρό, και υγιεινό πόσιμο νερό, αλλά και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για άρδευση των καλλιεργειών. Την ίδια στιγμή, το νερό πουλιέται σαν πανάκριβο εμπόρευμα από εταιρείες ΑΕ και επιχειρηματικά συμφέροντα, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμφιάλωσης και εμπορίας του νερού στα όρια του δήμου και εκμεταλλεύονται τις πηγές και τον φυσικό πλούτο!
Είναι μεγάλες και διαχρονικές οι ευθύνες όλων των δημοτικών αρχών και των πολιτικών δυνάμεων που διαχειρίζονται το νερό στη λογική της εμπορευματοποίησης, της επιχειρηματικής δράσης και του κέρδους, υλοποιώντας κατά γράμμα σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, το νομοθετικό πλαίσιο που ενσωματώνει τις αντιδραστικές οδηγίες της ΕΕ, που έχουν μετατρέψει το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.
Σαν έμπειρος φοροεισπράκτορας ο δήμος και η ΔΕΥΑΦΑΙ, όχι μόνο επιβάλλουν χαράτσια για το νερό, νερό που τελικά οι δημότες δεν έχουν κι αν έχουν δεν είναι κατάλληλο για να το πιουν, αλλά επιπλέον απειλούν και με διακοπές υδροδότησης. Αυτός είναι ο νόμος της «ανταποδοτικότητας» που υπερασπίζονται ΕΕ, κυβέρνηση και οι δημοτικές παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο με μόνη εξαίρεση τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Για την κατάσταση αυτή, χρόνια τώρα, περισσεύουν οι δικαιολογίες για τις καιρικές συνθήκες, την ανομβρία, την κακή διαχείριση. Η αλήθεια είναι όμως πως δε φταίει ούτε «ο κακός μας ο καιρός» ούτε οι ίδιοι οι καταναλωτές και τα λαϊκά στρώματα. Τα προβλήματα με την επάρκεια και την ποιότητα του νερού έχουν σχέση με το ότι δεν υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα υποδομής, ενώ τα πολυδιαφημισμένα ψίχουλα όπως πχ η ενεργοποίηση της γεώτρησης, «ΦΑΟ 94», που θα αποσυμφορούσε τις υποδομές Καμηλαρίου, Πιτσιδίων και Ματάλων, δεν επαρκούν!
Αυτή είναι η πολυφορεμένη «ανάπτυξη», που υπόσχονται διαχρονικά οι δημοτικές αρχές. Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και τα απαραίτητα έργα υποδομής δεν είναι στα πλάνα τους, γιατί έχουν άλλες προτεραιότητες, για να προσελκύσουν τους «πολυπόθητους επενδυτές»!
Ο λαός της Φαιστού δεν πρέπει να συμβιβαστεί με αυτή την άθλια κατάσταση και την κοροϊδία. Να μην αποδεχτεί ως δεδομένο το να πουλιέται το νερό σαν πανάκριβο εμπόρευμα είτε από επιχειρηματίες, είτε από οποιαδήποτε Δημόσια ή Δημοτική Υπηρεσία και αυτός να διψάει!
Να διεκδικήσει :
- Άμεση παρέμβαση για το πρόβλημα έλλειψης νερού στο Καμηλάρι και συνολικά στον δήμο, με την πραγματοποίηση απαραίτητων έργων υποδομής, αντικατάστασης φθαρμένων και ακατάλληλων δικτύων, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς καμία λαϊκή επιβάρυνση, χωρίς ΣΔΙΤ ή συμβάσεις παραχώρησης.
- Στελέχωση των Δημοτικών Υπηρεσιών και της ΔΕΥΑΦΑΙ, με το απαραίτητο μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.
- Επαρκείς και συστηματικούς έλεγχους για την ποιότητα του νερού.
- Καμιά διακοπή νερού σε λαϊκή οικογένεια, σε άνεργο, χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο που δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό.
- Να δοθεί προτεραιότητα, ως προς τις διαθέσιμες ποσότητες, στη λαϊκή κατανάλωση.
Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των οδηγιών της ΕΕ για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.