Λαδόπιτα

2 λεπτά ανάγνωσης

Για τη ζύμη:

750 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 φακελάκι μαγιά στιγμής

1/2 κ.γ. ζάχαρη 1 κ.γ. αλάτι όσο σηκώσει (περίπου 1½ ποτήρι νερού) νερό χλιαρό

3 ντομάτες ώριμες και σφιχτές

3 ξερά κρεμμύδια

2 χρωματιστές πιπεριές

1/4 φλ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ρίγανη λίγες

ψιλοκομμένες ελιές

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 Εκτέλεση:

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ψιχουλιάζουμε τα υλικά με τα δάχτυλα.

Λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη που δεν κολλάει στα χέρια.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα άλλο μπολ.

Βάζουμε μέσα τη ζύμη.

Το σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη ή πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και ν’ ανέβει περίπου 45΄ έως 1 ώρα.

Στο μεταξύ αφαιρούμε τους σπόρους από τις ντομάτες και τα υγρά τους και τις ψιλοκόβουμε σε καρέ. Κόβουμε και τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε καρέ.

Μόλις ανέβει (διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη) λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα 36 εκ. ή το ρηχό ταψί του φούρνου. Με τα δάχτυλα απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Τοποθετούμε επάνω τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδι, πιπεριές και τις ελιές ψιλοκομμένες.

Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε τη λαδένια.

Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 170°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, για 50΄ και μέχρι να ροδίσει η λαδένια.

Πηγή: topontiki.gr

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Λαδόπιτα

1 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά
3 ποτήρια λάδι
3 ποτήρια νερό
1 και μισό ποτήρι ζάχαρη
κανέλα
1 και μισό κιλό περίπου αλεύρι
1 χούφτα σιμιγδάλι
αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα
σουσάμι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά και το κρατάμε ζεστό.
Βάζουμε το λάδι (κρατώντας δύο δάχτυλα από το τρίτο ποτήρι) σε ρηχή κατσαρόλα στη φωτιά να κάψει.
Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, τόσο ώστε να γίνει ένας πολύ πυκνός χυλός.

Ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρυσόξανθο χρώμα.
Προσθέτουμε τότε σιγά σιγά το ζεστό σιρόπι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Γίνεται ένας τρυφερός χαλβάς.
Στρώνουμε στο ταψί, πασπαλίζουμε με σουσάμι, χαράζουμε σε ρόμβους και βάζουμε από ένα αμύγδαλο στο κάθε ρόμβο.
Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του ταψιού. Τότε η πίτα είναι έτοιμη.

Πηγή: mpoufakos.com

Μοιραστείτε το άρθρο