Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων και επεξεργάστηκε το Γραφείο ΟΕΥ της Ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη, οι εξαγωγές, της περιόδου 2017/2018 (Οκτωβρίου – Μαΐου), ελαιολάδου και πυρηνέλαιου της χώρας έχουν φθάσει σε αξία κύκλου εργασιών που υπερβαίνει τα 2 δις ευρώ. Μπορεί αρχικά ο όγκος των φετινών ισπανικών εξαγωγών να κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε. Στο μεταξύ οι μέχρι στιγμής προβλέψεις κάνουν λόγο για μια υψηλή φετινή ισπανική παραγωγή ελαιολάδου (2018/2019). Έρευνα, που δημοσίευσαν στα μέσα Ιουλίου τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο από τον κ. Juan Vilar καθηγητή του Πανεπιστήμιου του Χαέν και τον κ. Jorge Pereira καθηγητή του Πανεπιστημίου της Ουρουγουάης, κάνει λόγο ότι η ισπανική παραγωγή αναμένεται να φτάσει στους 1,6 εκατ. τόνους (αύξηση 28% σε σχέση με πέρσι).
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού Υπουργείου, οι μεγαλύτερες μειώσεις στις ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου καταγράφηκαν εντός της ΕΕ με ιδιαίτερα σημαντική την Ιταλία (-42%), η οποία είναι και ο κύριος προορισμός των εξαγωγών της χώρας.
Σε επίπεδο εκτός ΕΕ, υπήρξε αύξηση του όγκου εξαγωγών στην Κίνα (+18%), τη Βραζιλία (+6%) και την Αυστραλία (+5%) και μείωση στις Ηνωμένες Πολιτείες (-24%) και την Ιαπωνία (-8%).
Από την άλλη οι εισαγωγές ελαιολάδου έχουν μειωθεί κατά τους τελευταίους μήνες, αν και διατηρείται ο όγκος και η αντίστοιχη αξία, συγκριτικά με τα τελευταία έτη.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ελαιόλαδο από την Ελλάδα που εισήχθηκε στην Ισπανία το 2017 έφτασε σε συνολική αξία τα 10,2 εκατ. ευρώ.
Οι καταχωρήσεις από τρίτες χώρες αυξήθηκαν περαιτέρω και υπερβαίνουν τις εισαγωγές κοινοτικής προέλευσης, καταλαμβάνοντας το 58% του συνολικού εισαγόμενου όγκου (κυρίως από Τυνησία).
Στην περίπτωση του πυρηνελαίου, για το οποίο διαπιστώνεται κύκλος εργασιών ύψους 203 εκ. ευρώ, οι εξαγωγές είναι αρκετά υψηλές για αυτή την περίοδο, υπερβαίνοντας την προηγούμενη. Ανά χώρα, ο όγκος εξαγωγών αυξήθηκε σε προορισμούς εντός της ΕΕ, αλλά υπήρξε πτώση στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, ενώ συνολικά παρουσιάστηκε αύξηση στην τιμή μονάδας.
Πηγή: agrotypos.gr