Τα κανελόνια με κιμά και πλούσια κόκκινη σάλτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα, χορταστικά και αρωματικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι ή για κάθε φορά που θέλετε να εντυπωσιάσετε. Με άρωμα κανέλας και πλούσια γέμιση με τυριά, το πιάτο αυτό κερδίζει μικρούς και μεγάλους.
Περιεχόμενα
Υλικά (για 6 μερίδες)
- 1 κιλό κιμά (μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος)
- 5 ώριμες ντομάτες (πολτοποιημένες και ξεφλουδισμένες – 3 για τον κιμά, 2 για τη σάλτσα)
- 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένος)
- 1 ξύλο κανέλας
- 150 γρ. κεφαλογραβιέρα (100 γρ. για τον κιμά, 50 γρ. για πασπάλισμα)
- 150 γρ. κασέρι (100 γρ. για τον κιμά, 50 γρ. για πασπάλισμα)
- Αλάτι & πιπέρι
- Λάδι
- Νερό
- Κανελόνια
Εκτέλεση
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε λίγο λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
- Προσθέτετε τον κιμά και ανακατεύετε καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να «θωρακιστεί».
- Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτετε τις 3 πολτοποιημένες ντομάτες, τη ζάχαρη, τον μαϊντανό, το ξύλο κανέλας, αλάτι, πιπέρι και ένα ποτήρι νερό.
- Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τον κιμά να σιγοβράσει για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Μόλις ο κιμάς κρυώσει λίγο, αφαιρείτε την κανέλα και ρίχνετε τα τυριά, ανακατεύοντας καλά για να ενσωματωθούν.
- Γεμίζετε τα κανελόνια με ένα κουταλάκι και τα τοποθετείτε σε βαθύ ταψί.
- Περιχύνετε με τις υπόλοιπες 2 ντομάτες (ως σάλτσα), σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά.
- Δύο λεπτά πριν το τέλος, ξεσκεπάζετε, πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα τυριά και ψήνετε μέχρι να λιώσουν και να πάρουν χρώμα.
Tip:
Μη διστάσετε να πειραματιστείτε με τη γέμιση προσθέτοντας μανιτάρια, πιπεριές ή ακόμα και σπανάκι. Μπορείτε επίσης να παίξετε με τη σάλτσα, προσθέτοντας λίγη κρέμα γάλακτος ή φρέσκα μυρωδικά.
Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο γεμάτο αρώματα και γεύση, που θα λατρέψει όλη η οικογένεια.
Καλή σας όρεξη!
📌 Πηγή: mothersblog.gr