Λαχταριστά κανελόνια με κιμά σε κόκκινη σάλτσα – Το απόλυτο οικογενειακό φαγητό

2 λεπτά ανάγνωσης

Τα κανελόνια με κιμά και πλούσια κόκκινη σάλτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα, χορταστικά και αρωματικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι ή για κάθε φορά που θέλετε να εντυπωσιάσετε. Με άρωμα κανέλας και πλούσια γέμιση με τυριά, το πιάτο αυτό κερδίζει μικρούς και μεγάλους.

Υλικά (για 6 μερίδες)

  • 1 κιλό κιμά (μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος)
  • 5 ώριμες ντομάτες (πολτοποιημένες και ξεφλουδισμένες – 3 για τον κιμά, 2 για τη σάλτσα)
  • 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένος)
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα (100 γρ. για τον κιμά, 50 γρ. για πασπάλισμα)
  • 150 γρ. κασέρι (100 γρ. για τον κιμά, 50 γρ. για πασπάλισμα)
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Λάδι
  • Νερό
  • Κανελόνια

Εκτέλεση

  1. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε λίγο λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
  2. Προσθέτετε τον κιμά και ανακατεύετε καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να «θωρακιστεί».
  3. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Προσθέτετε τις 3 πολτοποιημένες ντομάτες, τη ζάχαρη, τον μαϊντανό, το ξύλο κανέλας, αλάτι, πιπέρι και ένα ποτήρι νερό.
  5. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τον κιμά να σιγοβράσει για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  6. Μόλις ο κιμάς κρυώσει λίγο, αφαιρείτε την κανέλα και ρίχνετε τα τυριά, ανακατεύοντας καλά για να ενσωματωθούν.
  7. Γεμίζετε τα κανελόνια με ένα κουταλάκι και τα τοποθετείτε σε βαθύ ταψί.
  8. Περιχύνετε με τις υπόλοιπες 2 ντομάτες (ως σάλτσα), σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά.
  9. Δύο λεπτά πριν το τέλος, ξεσκεπάζετε, πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα τυριά και ψήνετε μέχρι να λιώσουν και να πάρουν χρώμα.

Tip:

Μη διστάσετε να πειραματιστείτε με τη γέμιση προσθέτοντας μανιτάρια, πιπεριές ή ακόμα και σπανάκι. Μπορείτε επίσης να παίξετε με τη σάλτσα, προσθέτοντας λίγη κρέμα γάλακτος ή φρέσκα μυρωδικά.

Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο γεμάτο αρώματα και γεύση, που θα λατρέψει όλη η οικογένεια.

Καλή σας όρεξη!

📌 Πηγή: mothersblog.gr

Μοιραστείτε το άρθρο