Τα σχέδια κατασκευής και λειτουργίας του πρώτου στην Ελλάδα Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου, σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Ραφήνας/Πικερμίου, παρουσιάστηκαν σε πανηγυρική εκδήλωση στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο. Πρόκειται για την υλοποίηση μίας δέσμευσης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για στήριξη στον αθλητισμό των ΑμεΑ, στο πλαίσιο της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής για τα Άτομα με Αναπηρία.
Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Ραφήνας/Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Φουντουλάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, Γρηγόρης Πολυχρονίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο, Χρήστος Καλούδης, ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, Κωνσταντίνος Σέχος, η διοίκηση του ΟΑΚΑ, ο Μεσαρίτης Χρυσός Παραολυμπιονίκης του Ρίο Μανώλης Στεφανουδάκης, η διοίκηση του ΣΕΦ, πλήθος Παραολυμπιονικών και αθλητών ΑμεΑ.
Την παρουσίαση του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου έκανε ο πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Λιόντος, ο οποίος το χαρακτήρισε «… ορόσημο μιας νέας αντίληψης που συνδέει τον αθλητισμό με τον πολιτισμό, μιας κοινωνίας που επιβεβαιώνει συνεχώς και με έμπρακτο τρόπο, την προσήλωσή της στις διαχρονικές αξίες της κοινωνικής συνοχής, της ισότητας και της δίκαιης προσβασιμότητας σε όλες και όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες».
Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ευχαριστώ τον Θεό που με αξιώνει σήμερα να συζητάμε για ένα τέτοιο έργο κοινωνικής πνοής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ένας στους τέσσερις πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 25% δηλαδή των πολιτών, άνω των 16 ετών έχει αναφέρει κάποια μορφή μακροχρόνιας αναπηρίας. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι 24%, μία μονάδα κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Η Κυβέρνηση, ήδη από τις προγραμματικές της δηλώσεις, είχε δεσμευθεί για την ανάπτυξη πολιτικών για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής: στην εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα ΑμεΑ για πραγματική ένταξη στην κοινωνική και την επαγγελματική ζωή.
Τα Άτομα με Αναπηρία δε ζητούν την συμπόνια μας. Άλλωστε η ίδια η ζωή τους έχει διδάξει να είναι πολύ δυνατοί και να πιστεύουν στον εαυτό τους. Μας ζητούν μονάχα να κάνουμε ως Πολιτεία το αυτονόητο καθήκον μας. Να προβλέψουμε, ό,τι προβλέπεται για όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες.
Αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα, δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της άοκνης προσπάθειάς μας, της αδιάκοπης αγάπης μας προς όλους όσοι δίνουν τη μάχη της καθημερινότητας, της βαθιάς πίστης όλων ημών, ότι δεν υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών. Αλλά και το αποτέλεσμα της συνέπειας στις δεσμεύσεις μας ένα περίπου χρόνο πριν. Και σήμερα, είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός αυτό.
Όμως η βαθιά ικανοποίηση, η χαρά και το αίσθημα επιτυχίας θα έρθει όταν αυτό εδώ πάρει σάρκα και οστά, και όταν ο πρώτος αθλητής μπει σε αυτές τις εγκαταστάσεις για να αθληθεί.
Ό,τι είπαμε το τηρήσαμε. Ό,τι λέμε το κάνουμε. Σύντομα θα ξαναβρεθούμε εκεί, στη Ραφήνα, για ένα Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, πρότυπο σε όλη την Ευρώπη».