Στις αλλαγές στην ΚΑΠ που συζήτησε το συμβούλιο υπουργών γεωργίας της Ε.Ε. αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στο EΡΤΝnews και στην εκπομπή Update.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης: «έχουμε μία πρώτη καλή εξέλιξη, αλλά έχουμε σειρά ζητημάτων τα οποία παραμένουν ανοιχτά και που πρέπει εκ των πραγμάτων συντονισμένα να πιέσουμε, πολλά από αυτά ή όσα μπορούμε από αυτά να βρουν, να οδηγηθούν στο σωστό δρόμο της αντιμετώπισης επίλυσης πριν τις ευρωεκλογές.
Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών στην ειδική επιτροπή της Γεωργίας ενέκριναν μια πολύ στοχευμένη αναθεώρηση ορισμένων βασικών πράξεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που προτείνει στην ουσία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως απάντηση στις ανησυχίες που εξέφρασαν οι αγρότες.
Αυτή η αναθεώρηση αντιμετωπίζει ζητήματα που ανακύπτουν, για παράδειγμα, με την εφαρμογή των στρατηγικών σχεδίων της Κοινής γεωργικής Πολιτικής και που έχει ως στόχευση την απλούστευση και τη μείωση του διοικητικού φόρτου, κάτι το οποίο το ζητούσαν εύλογα και γίνεται πράξη.
Τι ακριβώς σημαίνει.
Μια από τις πολλές αλλαγές οποίες περιλαμβάνει επιτρέπει στα κράτη μέλη να χορηγούν προσωρινές και στοχευμένες παρεκκλίσεις από ορισμένες απαιτήσεις όρων σε περίπτωση απρόβλεπτων κλιματικών συνθηκών που εμποδίζουν τους αγρότες να συμμορφωθούν σε αυτές.
Μια φορά ετησίως, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενημερώνουν την Επιτροπή για τέτοιες παρεκκλίσεις.
Απλουστεύει τις διαδικασίες, μάλιστα, υπεισέρχεται σε κάποιες λεπτομέρειες που επίσης βοηθούν.
Ήταν και αίτημα των αγροτών, ειδικά για τις καλές γεωργικές περιβαλλοντικές πρακτικές “Παράγραφος 6” εκεί σχετικά με την κάλυψη του εδάφους κατά τις ευαίσθητες περιόδους, τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να αποφασίσουν ποια εδάφη θα προστατεύσουν και σε ποια εποχή με βάση τις εθνικές αλλά και περιφερειακές ιδιαιτερότητες.
Πριν δεν προβλεπόταν».
Τα κράτη μέλη θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών ως εναλλακτική.
Αυτό είναι λιγότερο απαιτητικό για τους αγρότες, ειδικά σε περιοχές που υπόκεινται σε ξηρασία ή υψηλές βροχοπτώσεις.
Επίσης είπε πως: «Τα κράτη μέλη θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών ως εναλλακτική.
Αυτό είναι λιγότερο απαιτητικό για τους αγρότες, ειδικά σε περιοχές που υπόκεινται σε ξηρασία ή υψηλές βροχοπτώσεις.. Οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν τα υπάρχοντα χαρακτηριστικά του τοπίου και στο εξής θα ενθαρρύνονται σε εθελοντική βάση να διατηρούν τη γη σε αγρανάπαυση ή να δημιουργούν νέα χαρακτηριστικά τοπίου μέσω οικολογικών συστημάτων.
Η συγκεκριμένη αναθεώρηση εξαιρεί επίσης τις μικρές εκμεταλλεύσεις, πολύ σημαντικό ζήτημα, εκτάσεις κάτω των 10 εκταρίων, δηλαδή 100 στρεμμάτων από ελέγχους και κυρώσεις που σχετίζονται με τη συμμόρφωση και τις απαιτήσεις όρων βάσει της κοινής γεωργικής Πολιτικής.
Δεδομένου ότι αυτό το μέτρο αφορά το 65% των δικαιούχων της κοινής γεωργικής πολιτικής, αλλά αντιπροσωπεύει μόνο το 10% περίπου της γεωργικής γης, θα μειώσει σημαντικά το διοικητικό φόρτο που σχετίζεται με τους ελέγχους τόσο σε αγρότες όσο και στις εθνικές διοικήσεις και διοικήσεις».
Είχαμε μια πρώτη καλή εξέλιξη, αλλά δεν φτάνει. Έχουμε ένα καλό πρώτο στοιχείο της πίεσης και της συντονισμένης δουλειάς που έγινε από τη χώρα μας και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη που συμμαχήσαμε, συνεργαστήκαμε και πετύχαμε.
Δεν φτάνει όμως αυτό. Εμείς επιμένουμε ότι μέχρι το πριν τις ευρωεκλογές οφείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει πέρα από τα 19 αιτήματα που συνολικά έχουμε καταθέσει.
Το 2% της ΚΑΠ των χρημάτων της ΚΑΠ που καταλήγει σε κάθε χώρα. Να μπορεί η κάθε χώρα κράτος μέλος που αντιμετωπίζει περιπτώσεις όπως η Ελλάδα, με το Daniel να το αξιοποιεί, να το απορροφά χωρίς ενδιάμεσες διαδικασίες και γραφειοκρατικά προβλήματα.
Να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων, απορροφήσεων, χρημάτων από έτος σε έτος από πυλώνα 1 σε πυλώνα 2.
Ως προς το ΕΛΚ, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι: «Οι εκπρόσωποι των κεντροδεξιών κυβερνήσεων που συμμετέχουμε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είχαμε για πρώτη φορά και την είσοδο ενός ακόμα νέου μέλους, του υπουργού Γεωργίας της Πολωνίας, όπου και εκεί η θέση μας είναι και παραμένει σταθερή.
Θυμίζω ότι το ΕΛΚ έχει υιοθετήσει και τις 19 θέσεις που καταθέσαμε ως κράτος – μέλος στο τραπέζι των συζητήσεων με κοινή δήλωση μας, με κοινό ψήφισμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σήμερα επανήλθαμε.
Υπήρξε επανάληψη της δέσμευσης για κοινή στρατηγική και κοινές και συμμαχική αλληλεγγύη και και προσανατολισμένες κινήσεις στα θέματα τα 18. Έχουμε αυτή την ευχάριστη πρώτη εξέλιξη, η οποία έχει δρόμο ακόμα».
Τόνισε επίσης πως: «Να σημειωθεί ότι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, για καλή μας τύχη συμμετέχει το Βέλγιο που προεδρεύει αυτή την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».