ΥΛΙΚΑ
(για 4 άτομα)
4 κριθαροκουλούρες
1 φλυτζάνι του τσαγιού
ψιλοκομμένο βασιλικό
4 ώριμες ντομάτες
11/2 λεμόνι (χυμός)
8 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
(για το ντάκο)
4 κουτ.σούπ. ελαιόλαδο
(για τις σαρδέλες)
Λίγη ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε και παστρεύετε τις σαρδέλες αφαιρώντας το κεφάλι τους και τα εντόσθιά τους.
Τις τοποθετείτε σε ένα ταψάκι και τις περιχύνετε με 4 κουταλιές ελαιόλαδο, αλατίστε τις, ρίξτε τη ρίγανη και ψήστε τις στο φούρνο για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Βρέξτε ελαφρά τους ντάκους σας. Περιχύστε με μια κουταλιά ελαιόλαδο τον καθένα.
Κόψτε την τομάτα σε μικρούς κύβους και απλώστε την επάνω στα παξιμάδια ισομερώς.
Τοποθετήστε από 3 σαρδέλες πάνω σε κάθε κριθοκουλούρα. Πασπαλίστε με το βασιλικό και ρίξτε το υπόλοιπο λάδι.
Περιχύστε με το λεμόνι και σερβίρετε.
(Από το βιβλιαράκι «12 υπέροχες συνταγές από την Κρητική Κουζίνα» της «Κρητών Άρτος» με συνταγές του Ηλία Μαμαλάκη)