Οι νηστίσιμοι κουραμπιέδες είναι μια εναλλακτική υγιεινή επιλογή και για όσους έχουν λόγους να προσέχουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδιά τους. Ωστόσο, είναι τραγανοί, αρωματικοί και λιώνουν στο στόμα, όπως και οι κλασσικοί κουραμπιέδες. Μπορείτε να τους πασπαλίσετε είτε με άχνη ζάχαρη, είτε με σοκολάτα κουβερτούρα.
Τι χρειαζόμαστε ( υλικά για 50 κουραμπιέδες)
2 κούπες ελαιόλαδο άριστης ποιότητας
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αμύγδαλα ή 1 κούπα καρύδια ( ό,τι προτιμάτε)
½ κούπα ρακή ή κονιάκ (ή ανάμεικτα)
1 κοφτή κουταλιά κανέλα σκόνη
½ κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη (εναλλακτικά ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού)
1 φακελάκι μπέικιν (3,5 κουταλάκια)
Περίπου 5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
ή σοκολάτα κουβερτούρα
Επί το έργον
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο τηγάνι μέχρι να μυρίσουν, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη καούν (αυτό γίνεται πιο εύκολα αλλά πιο αργά στο φούρνο). Αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε 3 ή σε 4 κομμάτια. Βάζουμε σε ένα μπολ και αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε αρκετή ώρα με το χέρι ή με το μίξερ μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη και να αποκτήσει κρεμώδη υφή το μείγμα. Προσθέτουμε το ποτό και τα μυρωδικά , ανακατεύουμε, και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι. Στην 1η κούπα βάζουμε και το μπέικιν . Μετά την 4η κούπα, είμαστε πιο προσεκτικοί γιατί μπορεί να μην πάρει ολόκληρη την 5η κούπα η ζύμη μας. Πρέπει να έχουμε μια ζύμη σχετικά σφικτή, αλλά εύπλαστη. Αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στα σχήματα που θέλουμε.
Τους αραδιάζουμε σε ταψί και τους ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά (προθερμασμένος φούρνος, μεσαία σχάρα). Όταν είναι έτοιμοι, τους αφήνουμε
να σταθούν για 5 λεπτά και τους πασπαλίζουμε με ελάχιστη άχνη χωρίς να τους βγάλουμε από το ταψί (εκτός από εκείνους που θέλουμε να καλύψουμε με σοκολάτα).
Μόλις κρυώσουν εντελώς ολοκληρώνουμε το πασπάλισμα βάζοντάς τους λίγους λίγους
σε επιφάνεια που έχουμε πασπαλίσει με άχνη και κοσκινίζοντας πάνω τους αρκετή άχνη ακόμη.
Αν τους θέλουμε σοκολατένιους, λυώνουμε σε μπεν μαρί κουβερτούρα με λίγο ελαιόλαδο και τους βουτάμε.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Πηγή: dogma.gr