Υλικά
Για τη ζύμη:
- 370 ml νερό χλιαρό
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ. σ. ρακί ή ½ λεμονιού χυμό
- 650 – 700 γρ αλεύρι
Για τη γέμιση:
- 500 γρ. φρέσκια γλυκιά μυζήθρα στραγγισμένη
- 4 κ. σ. ζάχαρη
- 1 πρέζα κανέλα προαιρετικά
- ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για τηγάνισμα
- μέλι ή πετιμέζι για γαρνίρισμα προαιρετικό
- έξτρα αλέυρι για το άνοιγμα του φύλλου
Οδηγίες
- Για την ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύω το νερό, το αλάτι, τη ρακί και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι μέχρι να μπορώ να πλάσω το ζυμάρι (αν το ανοίξω με τα χέρια πρέπει να είναι πιο μαλακό, αν το ανοίξω με τη μηχανή πιο σκληρό δηλαδή λίγο περισσότερο αλεύρι). Σκεπάζω με μια πετσέτα κουζίνας.
- Ετοιμάζω τη γέμιση λιώνοντας τη μυζήθρα με ένα πιρούνι ή κουτάλι και την ανακατεύω με τη ζάχαρη και την κανέλα καλά( γίνεται σαν αλοιφή).
- Με τα χέρια: Παίρνω κομμάτια από τη ζύμη και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγω με τον πλάστη σε στενόμακρα κομμάτια πλάτους 20 εκ. περίπου όσο πιο λεπτά μπορώ.
- Με τη μηχανή: Παίρνω κομμάτια από τη ζύμη και την ανοίγω πρώτα στο 6 δύο φορές, μετά τη διπλώνω βάζω λίγο αλεύρι την περνάω στο 5 άλλες δύο και συνεχίζω από μια φορά μέχρι το 1.
- Χωρίζω το στενόμακρο κομμάτι νοητά στα δύο κατά μήκος και βάζω στην μία πλευρά ανά διαστήματα 8 – 10 εκ. ένα κουταλάκι του γλυκού περίπου από τη γέμιση.
- Με ένα πινέλο με λίγο νερό αλείφω πάνω, κάτω και ενδιάμεσα από τα σημεία της γέμισης το φύλλο της ζύμης. Διπλώνω το μισό φύλλο κατά μήκος να σκεπάσει το υπόλοιπο που έχει τη μυζήθρα. Με τα χέρια μου κολλάω τις επιφάνειες λίγο και στη συνέχεια με ένα στρογγυλό κουπ πάτ δίμετρου 6 εκ. κόβω τα πιτάκια.
- Τα βάζω, το ένα δίπλα στο άλλο, πάνω σε μια αλευρωμένη πετσέτα κουζίνας που έχω τοποθετήσει στο ταψί και σκεπάζω με μια άλλη πετσέτα για να μην ξεραίνονται όσο κάνω τα υπόλοιπα.
Πηγή: paxxi.gr