Κρητικά μελομακάρονα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

Για τη ζύμη

-3 φλιτζάνια λάδι
-1 φλιτζάνι ζάχαρη
-1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
-1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
-1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
-1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
-2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
-1 κιλό αλεύρι  περίπου

Για το σιρόπι

-2 φλιτζάνια μέλι
-1 φλιτζάνι ζάχαρη
-1 φλιτζάνι νερό

Για το γαρνίρισμα
-καρύδια τριμμένα
– κανέλα

Προετοιμασία

Σ΄ ένα μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με την ζάχαρη για κανένα 10λεπτο, διαλύουμε την σόδα μέσα στο πορτοκάλι, ρίχνουμε το κονιάκ με την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη.

Προσθέτουμε και το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά χωρίς όμως να κολλάει στα χέρια μας.

Παίρνουμε λίγο ζυμάρι περίπου όσο ένα αυγό και του δίνουμε σχήμα στενόμακρο πιέζοντας το ελαφρά από πάνω για να μην είναι φουσκωτό.

Η γιαγιά μου βέβαια  αυτό το έκανε  με το να τα περνάει από κάποιο πιατάκι του γλυκού που είχε σχέδια πάνω ή από τον τρίφτη στην θέση που  τρίβουμε το τυρί.

Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας τα υλικά σε μια κατσαρόλα να βράσουν για 10 λεπτά από την στιγμή του βρασμού σε χαμηλή φωτιά.

Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν λίγο και τα βουτάμε στο σιρόπι(προσοχή πρέπει να είναι ζεστό).

Τα αφαιρούμε και τα περνάμε μόνο από την πάνω πλευρά από το καρύδι, αφού πρώτα το έχουμε ανακατέψει με την κανέλα, και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.

Πηγή: kritikessintages.wordpress.com

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Κρητικά μελομακάρονα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

Για τη ζύμη

-3 φλιτζάνια λάδι
-1 φλιτζάνι ζάχαρη
-1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
-1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
-1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
-1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
-2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
-1 κιλό αλεύρι  περίπου

Για το σιρόπι

-2 φλιτζάνια μέλι
-1 φλιτζάνι ζάχαρη
-1 φλιτζάνι νερό

Για το γαρνίρισμα
-καρύδια τριμμένα
– κανέλα

Προετοιμασία

Σ΄ ένα μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με την ζάχαρη για κανένα 10λεπτο, διαλύουμε την σόδα μέσα στο πορτοκάλι, ρίχνουμε το κονιάκ με την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη.

Προσθέτουμε και το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά χωρίς όμως να κολλάει στα χέρια μας.

Παίρνουμε λίγο ζυμάρι περίπου όσο ένα αυγό και του δίνουμε σχήμα στενόμακρο πιέζοντας το ελαφρά από πάνω για να μην είναι φουσκωτό.

Η γιαγιά μου βέβαια  αυτό το έκανε  με το να τα περνάει από κάποιο πιατάκι του γλυκού που είχε σχέδια πάνω ή από τον τρίφτη στην θέση που  τρίβουμε το τυρί.

Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας τα υλικά σε μια κατσαρόλα να βράσουν για 10 λεπτά από την στιγμή του βρασμού σε χαμηλή φωτιά.

Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν λίγο και τα βουτάμε στο σιρόπι(προσοχή πρέπει να είναι ζεστό).

Τα αφαιρούμε και τα περνάμε μόνο από την πάνω πλευρά από το καρύδι, αφού πρώτα το έχουμε ανακατέψει με την κανέλα, και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.

Πηγή: kritikessintages.wordpress.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Κρητικά μελομακάρονα

2 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

1 λίτρο ελαιόλαδο

1 κρασοπότηρο (150ml) σταχτόνερο ή νερό

1 κρασοπότηρο ζάχαρη

1/2 κρασοπότηρο ρακή

1/2 κ.γ. κανέλα

1/2 κ.γ. γαρύφαλλο

150 γρ καρύδια, ψιλοκομμένα

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 φακελάκι baking powder

1 κιλό αλεύρι (όσο πάρει εως ότου έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει)

σησάμι (καστανό), κοπανισμένο και καβουρντισμένο

Για το σιρόπι

1φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη 1 1/4 φλιτζάνι τσαγιού θυμαρίσιο μέλι

1 1/4 φλιτζάνι τσαγιού νερό

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ρίχνουμε σε μία λεκάνη το ελαιόλαδο, το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Ρίχνουμε τη ρακή, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ψιλοκομμένα καρύδια και ανακατεύουμε.

Τέλος ρίχνουμε στο μίγμα το baking powder με το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι έως ότου απορροφηθούν τα υγρά και η ζύμη είναι μαλακή αλλά δεν κολλάει στα χέρια μας.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, σε ταψί που πρώτα έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε χαμηλή θέση, στους 190-200 βαθμούς στον αέρα, ώσπου να ροδίσουν.

Για το μέλωμα

Αφήνουμε όλα μαζί τα υλικά του σιροπιού να βράσουν, αφαιρούμε τον αφρό που θα δημιουργηθεί και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.

Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι, τα απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο σησάμι και τα καρύδια.

Πηγή: akispetretzikis.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Κρητικά μελομακάρονα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

Για τη ζύμη

-3 φλιτζάνια λάδι
-1 φλιτζάνι ζάχαρη
-1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
-1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
-1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
-1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
-2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
-1 κιλό αλεύρι  περίπου

Για το σιρόπι

-2 φλιτζάνια μέλι
-1 φλιτζάνι ζάχαρη
-1 φλιτζάνι νερό

Για το γαρνίρισμα
-καρύδια τριμμένα
– κανέλα

Προετοιμασία

Σ΄ ένα μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με την ζάχαρη για κανένα 10λεπτο, διαλύουμε την σόδα μέσα στο πορτοκάλι, ρίχνουμε το κονιάκ με την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη.

Προσθέτουμε και το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά χωρίς όμως να κολλάει στα χέρια μας.

Παίρνουμε λίγο ζυμάρι περίπου όσο ένα αυγό και του δίνουμε σχήμα στενόμακρο πιέζοντας το ελαφρά από πάνω για να μην είναι φουσκωτό.

Η γιαγιά μου βέβαια  αυτό το έκανε  με το να τα περνάει από κάποιο πιατάκι του γλυκού που είχε σχέδια πάνω ή από τον τρίφτη στην θέση που  τρίβουμε το τυρί.

Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας τα υλικά σε μια κατσαρόλα να βράσουν για 10 λεπτά από την στιγμή του βρασμού σε χαμηλή φωτιά.

Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν λίγο και τα βουτάμε στο σιρόπι(προσοχή πρέπει να είναι ζεστό).

Τα αφαιρούμε και τα περνάμε μόνο από την πάνω πλευρά από το καρύδι, αφού πρώτα το έχουμε ανακατέψει με την κανέλα, και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.

Πηγή: kritikessintages.wordpress.com

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Κρητικά μελομακάρονα

2 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

1 λίτρο ελαιόλαδο

1 κρασοπότηρο (150ml) σταχτόνερο ή νερό

1 κρασοπότηρο ζάχαρη

1/2 κρασοπότηρο ρακή

1/2 κ.γ. κανέλα

1/2 κ.γ. γαρύφαλλο

150 γρ καρύδια, ψιλοκομμένα

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 φακελάκι baking powder

1 κιλό αλεύρι (όσο πάρει εως ότου έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει)

σησάμι (καστανό), κοπανισμένο και καβουρντισμένο

Για το σιρόπι

1φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη 1 1/4 φλιτζάνι τσαγιού θυμαρίσιο μέλι

1 1/4 φλιτζάνι τσαγιού νερό

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ρίχνουμε σε μία λεκάνη το ελαιόλαδο, το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Ρίχνουμε τη ρακή, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ψιλοκομμένα καρύδια και ανακατεύουμε.

Τέλος ρίχνουμε στο μίγμα το baking powder με το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι έως ότου απορροφηθούν τα υγρά και η ζύμη είναι μαλακή αλλά δεν κολλάει στα χέρια μας.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, σε ταψί που πρώτα έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε χαμηλή θέση, στους 190-200 βαθμούς στον αέρα, ώσπου να ροδίσουν.

Για το μέλωμα

Αφήνουμε όλα μαζί τα υλικά του σιροπιού να βράσουν, αφαιρούμε τον αφρό που θα δημιουργηθεί και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.

Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι, τα απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο σησάμι και τα καρύδια.

Πηγή: akispetretzikis.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Κρητικά μελομακάρονα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

Για τη ζύμη

-3 φλιτζάνια λάδι
-1 φλιτζάνι ζάχαρη
-1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
-1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
-1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
-1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
-2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
-1 κιλό αλεύρι  περίπου

Για το σιρόπι

-2 φλιτζάνια μέλι
-1 φλιτζάνι ζάχαρη
-1 φλιτζάνι νερό

Για το γαρνίρισμα
-καρύδια τριμμένα
– κανέλα

Προετοιμασία

Σ΄ ένα μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με την ζάχαρη για κανένα 10λεπτο, διαλύουμε την σόδα μέσα στο πορτοκάλι, ρίχνουμε το κονιάκ με την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη.

Προσθέτουμε και το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά χωρίς όμως να κολλάει στα χέρια μας.

Παίρνουμε λίγο ζυμάρι περίπου όσο ένα αυγό και του δίνουμε σχήμα στενόμακρο πιέζοντας το ελαφρά από πάνω για να μην είναι φουσκωτό.

Η γιαγιά μου βέβαια  αυτό το έκανε  με το να τα περνάει από κάποιο πιατάκι του γλυκού που είχε σχέδια πάνω ή από τον τρίφτη στην θέση που  τρίβουμε το τυρί.

Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας τα υλικά σε μια κατσαρόλα να βράσουν για 10 λεπτά από την στιγμή του βρασμού σε χαμηλή φωτιά.

Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν λίγο και τα βουτάμε στο σιρόπι(προσοχή πρέπει να είναι ζεστό).

Τα αφαιρούμε και τα περνάμε μόνο από την πάνω πλευρά από το καρύδι, αφού πρώτα το έχουμε ανακατέψει με την κανέλα, και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.

Πηγή: kritikessintages.wordpress.com

 

Μοιραστείτε το άρθρο