Η Αράδαινα, το χωριό της περιοχής των Σφακίων, αποτελούσε τουριστικό προορισμό λόγω του ομώνυμου φαραγγιού και της γέφυρας. Στην απογραφή του 1881 είχε 124 κατοίκους, ενώ παλαιότερα λέγεται ότι κατοικούσαν 700 άτομα, μέχρι τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 που ερήμωσε τελείως, εξαιτίας μίας βεντέτας που ξεκίνησε το 1948 για το κουδούνι μίας κατσίκας.
Η βεντέτα είναι ένα κατάλοιπο του μακρινού παρελθόντος που βρίσκει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και σε κάποιες υποτυπώδεις κωδικοποιήσεις του τότε ισχύοντος δικαίου.
Πρόκειται ουσιαστικά για φόνο ή φόβους, που διαπράττονται με κίνητρο την εκδίκηση για άλλον φόνο, κλοπή ακόμα και για μία εξύβριση.
Η κρητική βεντέτα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, σαν έθιμο και εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να επιβιώνει ως μία από τις πιο χαρακτηριστικές εκδηλώσεις της κρητικής ιδιαιτερότητας.
Ο “νόμος του αίματος” εξακολουθεί ακόμα να υπάρχει. Λαμπρό παράδειγμα η Αράδαινα, χωριό των Σφακίων Κρήτης που έχει ερημωθεί λόγω μίας ασήμαντης φαινομενικά βεντέτας.
Η ιστορία έχει ως εξής: Ένα μικρό αγόρι που έμενε σε αυτό το μικρό και γραφικό χωριουδάκι βρήκε το κουδούνι μίας κατσίκας και αρνήθηκε να το δώσει στον ιδιοκτήτη του. Εκείνος τότε πήγε σπίτι του μικρού να το ζητήσει και κουβέντα την κουβέντα το κακό έγινε.
Λένε πως αυτή η βεντέτα άφησε πίσω της επτά νεκρούς και όσοι επέζησαν εγκατέλειψαν την Αράδαινα για να μη συνεχιστεί το κακό.
Ένα κουδούνι ήταν η αφορμή να ξεκινήσει ο κύκλος του αίματος.
Σήμερα αυτό που έχει μείνει είναι η εικόνα ενός χωριού-φάντασμα.
Τα ερειπωμένα σπίτια στέκουν αγέρωχα στο επιβλητικό τοπίο και κάποιες κατσίκες κυκλοφορούν ανέμελες και ανενόχλητες, αποτελώντας τους μόνιμους κατοίκους.
Συχνά πυκνά κάποιοι τουρίστες επισκέπτονται το μέρος είτε για να διασχίσουν το όμορφο φαράγγι , είτε για να κάνουν bungee jumping στην παρακείμενη γέφυρα.
Πηγή: news247.gr