Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η τιμή του ελαιολάδου, σίγουρα αρκετά παρακάτω σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια που θεωρούνταν χρονιές-ρεκόρ για το προϊόν, το οποίο μεσοσταθμικά είχε “σκαρφαλώσει” έως και τα 8,5 ευρώ το κιλό, αντίθετα σήμερα η μέση τιμή του κιλού έχει “κατρακυλήσει” στα 4,5 ευρώ.
Από το Πάσχα και μετά παρατηρήθηκε μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά, γεγονός που δημιούργησε συγκρατημένη αισιοδοξία στις τάξεις των παραγωγών σχετικά με τη διαμόρφωση των εγχώριων αποθεμάτων από τις αρχές Ιουνίου.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκαν αρκετές εμπορικές πράξεις με δεκάδες βυτία που περιείχαν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο να φεύγουν από διάφορα σημεία της πατρίδας μας. Για παράδειγμα, από 4,20 μέχρι και 4,50 ευρώ κινείται η τιμή του κιλού στην περιοχή της Λακωνίας (Α.Σ. Μολάων Πακίων, Α.Σ. Μεταμόρφωσης, κ.λπ.), ενώ ο νομός Μεσσηνίας, από τους πιο πλούσιους νομούς στο κομμάτι της ελαιοκαλλιέργειας, κινείται σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα στα 3,70 με 3,90 ευρώ το κιλό.
Έως 4,50 ευρώ η τιμή του ελαιολάδου στην Κρήτη
Σε ό,τι μας αφορά, στην Κρήτη οι καλές ποιότητες ελαιολάδου κινούνται φέτος στα ίδια επίπεδα περίπου με τις τιμές της Λακωνίας, σε ένα οριακά μεγαλύτερο εύρος τιμών από 4,10 έως 4,50 ευρώ το κιλό. Στις μικρότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές, όπως η Λέσβος, η Στερεά Ελλάδα και η Θεσσαλία, οι εμπορικοί οίκοι επιχειρούν να πάρουν το προϊόν από τους παραγωγούς με τιμές κάτω από εκείνες της Μεσσηνίας, με ανάμικτα αποτελέσματα ως προς την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού. Πάντως, από τη μέχρι τώρα πορεία της εμπορικής δραστηριότητας έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πολλά βυτία να πηγαινοέρχονται στα λιμάνια της χώρας.
Οι παραγωγοί δεν τρέφουν αυταπάτες, οι τιμές δεν είναι καθόλου καλές, ούτε ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των καλλιεργητών, εντούτοις στην παρούσα φάση επικρατεί η άποψη ότι το συμφέρον επιτάσσει να μειωθούν τα αποθέματα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να βρεθεί η εγχώρια αγορά με ένα αποθεματικό της τάξης των 50.000-70.000 τόνων από το περσινό λάδι μέσα στον Αύγουστο, κάτι που θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά ως προς το κέρδος. Είναι ευνόητο ότι πολλές φορές οι καταστάσεις είναι εκείνες που αναγκάζουν τους ενδιαφερόμενους να προσαρμοστούν στα δεδομένα – αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, αν οι ελαιοπαραγωγοί βρεθούν με μεγάλες ποσότητες παλαιότερης σοδειάς ελαιολάδου, μπορούν ευκολότερα να το εκμεταλλευτούν οι μεγάλοι εμπορικοί οίκοι του εξωτερικού, όπως της Ιταλίας, αγοράζοντας σε χαμηλότερη τιμή από την αρχική.
Μειώνονται σταδιακά τα αποθέματα
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι “στο κάδρο” μπαίνουν και οι διάφοροι που λειτουργούν εκ του πονηρού, καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή το εμπόριο αποτραβιέται ευκαιριακά, στέλνοντας μηνύματα προς τους παραγωγούς πως θα πληρώνουν στο εξής περίπου 20 λεπτά χαμηλότερες τιμές, αφού έγινε αντιληπτή η ανάγκη των παραγωγών να πουλήσουν. Στην προκειμένη περίπτωση δε χρειάζεται πανικός, αφού τα αποθέματα ελαιολάδου τον τελευταίο μήνα έχουν μειωθεί, αν και η προσέγγιση σε ποσοστά μοιάζει πιο δύσκολη συγκριτικά με ένα μήνα πριν.
Ικανοποιητική η ανθοφορία
Στο μέτωπο της ανθοφορίας, οι εξελίξεις είναι θετικές ενόψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου, όχι όμως σε σημείο που να καλλιεργείται ένα κλίμα υπέρμετρης αισιοδοξίας για συνθήκες υπερβεντέμας, που θα σπάσουν όλα τα ρεκόρ. Η φετινή χρονιά ήταν θετική σε συγκομιδή ελαιοκάρπου, η οποία όμως περιορίστηκε αρκετά εξαιτίας της ανομβρίας. Για τη νέα παραγωγή σημαντικό ρόλο θα παίξει και η εξέλιξη που θα έχει το φετινό καλοκαίρι.
Το επικρατέστερα σενάρια προμηνύουν ότι καλοκαίρι θα είναι πιο ήπιο και πιο δροσερό κλιματολογικά σε σχέση με το περσινό. Αυτό πρακτικά σημαίνει, για όσους κατέχουν καλά τα αγροτικά θέματα, ότι ο δάκος θα κάνει κανονικά φέτος την εμφάνισή του τον Ιούλιο, με τους παραγωγούς να πρέπει σχετικά γρήγορα να προβούν στους αναγκαίους ψεκασμούς για τον περιορισμό της νέας γενιάς, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει καταστροφές.
Τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες
Και τον μήνα Απρίλιο η ισπανική αγορά ελαιολάδου συνέχισε να έχει καλές επιδόσεις όσον αφορά στις πωλήσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές έφτασαν τους 117.034 τόνους, χωρίς να περιλαμβάνονται οι πωλήσεις εισαγόμενων ελαιολάδων, οι οποίες κινούνται σταθερά στους 15.000 τόνους. Σε απόλυτα νούμερα, οι επιδόσεις είναι ανεπαίσθητα χειρότερες συγκριτικά με τον Μάρτιο, κάτι που αποτελεί ελαφρώς κακό σημάδι.
Αθροιστικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ισπανικός ελαιοκομικός τομέας είχε αποθέματα 881.758 τόνων στις 30 Απριλίου, εκ των οποίων 666.458 τόνους είχαν τα ελαιοτριβεία και 205.465 τόνους η βιομηχανία τυποποίησης. Σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός εκροών των 115.000/120.000 τόνων μηνιαίως για τους επόμενους πέντε μήνες, η διαθεσιμότητα ελαιολάδου στο τέλος Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να είναι πολύ περιορισμένη και θα δημιουργούσε κάποια ένταση, δίχως όμως να εκτιμάται πως αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική άνοδο τιμών, λόγω της καλής σοδειάς που η αγορά περιμένει.
Πηγή: neakriti.gr