Με την υπογραφή του Νεαπολίτη καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνη Χουρδάκη θα δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο ο ψηφιακός ιστορικός χάρτης της Κρήτης με όλα τα επαναστατικά γεγονότα του 1821 στο νησί.
Όπως είπε ο ίδιος, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα έχουν στη διάθεσή τους ένα εξαιρετικά σύγχρονο εργαλείο που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι αφού θα είναι χρηστικό και προσβάσιμο.
Πρόκειται για καινοτόμο έργο το οποίο έχει εντάξει η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και το οποίο παρουσιάστηκε στα Χανιά παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, Αντιπεριφερειαρχών, πανεπιστημιακών και εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Χουρδάκης, το έργο θα σχεδιάσει έναν διαδικτυακό ψηφιακό χάρτη της Κρήτης, με σημειωμένα τα επαναστατικά γεγονότα κατά τόπους. Επιλέγοντας τους «επαναστατικούς τόπους» του χάρτη, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα αποκτούν πρόσβαση σε σύντομα κείμενα, ειδικά γραμμένα για κάθε επαναστατικό γεγονός, οπτικοακουστικό υλικό που θα τα καθιστά ελκυστικά και ευχάριστα στη μάθηση και πρόσληψή τους και στις σχετικές ιστορικές πηγές. Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στα ιστορικά γεγονότα με βάση διαδρομές, με στόχο την παρουσίασή τους, όπως αυτά έλαβαν χώρα σε πολλαπλούς «επαναστατικούς τόπους».
Το έργο θα υλοποιηθεί διαμέσου διαδικτυακής πλατφόρμας και θα ολοκληρωθεί εντός του 2021. Το περιεχόμενο του διδακτικού φακέλου θα είναι συμβατό με το αναλυτικό πρόγραμμα Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς θα αναφέρεται στη διδασκαλία αντίστοιχων διδακτικών ενοτήτων των σχολικών εγχειριδίων ιστορίας.
Το έργο χορηγεί η Περιφέρεια Κρήτης και το υλοποιεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας. Θα έχει τίτλο «Η Επανάσταση του 1821 στο κάτοπτρο του 21ου αιώνα: Ψηφιακός ιστορικός χάρτης της Κρήτης».
Επιστημονικά υπεύθυνοι για το έργο είναι οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλίας Κολοβός, Αντώνης Χουρδάκης και ο Κωνσταντίνος Στεφανίδης καθηγητής- επικεφαλής του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης ανθρώπου – υπολογιστή (HCI) του ΙΤΕ.
Πηγή: anatolh.com