Για την αναγκαιότητα δομών σε τοπικό επίπεδο για την ψυχολογική υποστήριξη ευάλωτων ομάδων μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Βγόντζας.
Τόνισε δε, ότι κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο παρατηρείται έξαρση αυτοκτονιών, κάτι όμως που δεν είναι φαινόμενο της Κρήτης αλλά παγκόσμιο. «Έχει μελετηθεί και έτσι είναι, άρα δεν μπορούμε να το αποδίδουμε σε ευκαιριακούς παράγοντες. Ποια είναι η αιτία; Η υπόθεση είναι ότι σχετίζεται με την αλλαγή του ηλιακού φωτός. Δεν είναι δεδομένο όπως ξέρουμε και ότι η Κρήτη παραδοσιακά για τα τελευταία 20 χρόνια είναι στην πρωτοπορία των αυτοκτονιών και αυτό συμβαίνει από το 1999 μέχρι σήμερα».
Μάλιστα σημείωσε πως το 2016 ο αριθμός των αυτοκτονιών ήταν χαμηλός ενώ το 2018 υπήρχε το δεύτερο πιο υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών μετά το 2000.
Ο κ. Βγόντζας ανέφερε πως θα μπορούσε να ιδρυθεί ένα Κέντρο Παρέμβασης στην Κρίση, με έδρα το Ηράκλειο. Μια πρόταση που έχει υποβληθεί αλλά μέχρι στιγμής δεν08 έχει ικανοποιηθεί. «Υπάρχει μια ομάδα ΜΚΟ που λέγεται Κλίμακα στην Αθήνα αλλά πρέπει να αντιμετωπίζει τοπικά και δεν έχουν γίνει πολλά τοπικά όμως. Πολλοί λένε ότι όποιος είναι να αυτοκτονήσει θα το κάνει. Δεν είναι έτσι. Αυτή είναι μια άποψη και σαν επιστήμονες δεν μπορούμε να πάρουμε αυτή. Εγώ αυτό το λέω γενικότερα. Μιλώντας για την ψυχική ασθένεια όπως μιλάμε τώρα, πρέπει να φτιάξουμε ένα τείχος προστασίας. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι αυτοκτονούν και υποτροπιάζουν τις περισσότερες φορές. Έχουν κάτι συγκεκριμένο από άποψης ψυχικής νόσου κι ένα μεγάλο ποσοστό είχε επισκεφθεί τον γιατρό του».
Πηγή: creta24.gr