Το ελαιόλαδο και οι ευεργετικές του ιδιότητες, αλλά και πώς αυτές μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μας και να επηρεάσουν την υγεία μας, συζητήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην παρουσίαση του βιβλίου του Ομότιμου Καθηγητή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος Απόστολου Κυριτσάκη, με τίτλο «Το Ελαιόλαδο και ο Βιολειτουργικός του ρόλος».
Όπως επισήμανε ο συγγραφέας του βιβλίου, «το ελαιόλαδο είναι ένας θησαυρός και όσο περισσότερο ασχολούμαστε μαζί του, τόσο αντιλαμβανόμαστε την αξία του». Στόχος του συγγραφέα για το βιβλίο, είναι να ενημερωθούν οι πολίτες σχετικά με τους τρόπους τους οποίους μπορούν να πάρουν ένα ποιοτικό ελαιόλαδο
«Το ελαιόλαδο πρέπει να το σεβόμαστε. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας πως τα τσουβάλια που χρησιμοποιούμε, είναι επιβλαβή. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε πλαστικά τελάρα για να αναπνέει η ελιά και να μην ανεβαίνει η οξύτητα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κύριος Κυριτσάκης.
Το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν το οποίο εξελίσσεται συνεχώς και μπορεί να γίνει ένα από τα πιο όμορφα βιολειτουργικα τρόφιμα στον πλανήτη, επισήμανε ο ελαιοπαραγωγός, Ευτύχης Ανδρουλάκης, μιλώντας για το ελαιόλαδο και όσα παρουσιάζονται στο βιβλίο. Ακόμα, όπως επισήμανε υπάρχει άγνοια αναφορικά με το ελαιόλαδο, ενώ όπως ανέφερε οι επισκέπτες είναι περισσότερο ενημερωμένοι για το λάδι και τις ιδιότητές του συγκριτικά με τους παραγωγούς
Πολύ σημαντικό ρόλο για να επωφεληθούμε τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου, είναι να είναι φρέσκο, και τυποποιημένο, όπως τόνισε ο γευσιγνώστης ελαιολάδου Γιάννης Αποστολάκης. Μάλιστα κι εκείνος με τη σειρά του, αναφέρθηκε στην άγνοια, όχι μόνο των παραγωγών αλλά όλων όσοι σχετίζονται με το λάδι, όπως μάγειρες, ξενοδόχοι, εστιάτορες, όσον αφορά την ποιότητα ποιότητα του ελαιόλαδου.
Πέραν όμως, από τα βασικά προϊόντα, την ελιά και το λάδι, έγινε λόγος και για το πώς μπορούν τα υποπροϊόντα, όπως η ελαιοπυρήνα, να αξιοποιηθούν για περιβαλλοντικούς σκοπούς, είτε ως βιομάζα, είτε για ζωοτροφή αλλά και πως μπορεί να αξιοποιηθεί για τα καλλυντικά, σύμφωνα με τον Χημικό Μηχανικό Αλέξανδρο Μαρκαντωνάκη. Τα τελευταία χρόνια, όπως επισήμανε ο κ. Μαρκαντωνάκης, έχει μειωθεί η παραγωγή κατσίγαρου.
Σχετικά με το μέλλον του ελαιολάδου, η αγορά θα ξεκινήσει να μεγαλώνει, αλλά θα υπάρχουν περισσότερες απαιτήσεις, όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, λέει ο ίδιος και τονίζει ότι το Ελληνικό ελαιόλαδο είναι περισσότερο προνομιούχο σχετικά με άλλων χωρών, ενώ κυρίως το Κρητικό, χρησιμοποιείται ως στοιχείο βελτίωσης των άλλων ελαιολάδων.
Παρών στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν και ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο οποίος αναφέρθηκε εν γένει στον κ. Κυριτσάκη και τη διαδρομή του.
Πηγή: zarpanews.gr