Αν και είναι ακόμα νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα ως προς τη φετινή ελαιοπαραγωγική χρονιά , τα πρώτα μέχρι στιγμής στοιχεία, δείχνουν ότι η φετινή παραγωγή θα είναι λίγο υψηλότερη από την περσινή, αλλά αρκετά χαμηλότερη από αυτήν του 2022.
Ωστόσο, στην παρούσα φάση και με τα δεδομένα που υπάρχουν, οι πληροφορίες που διαρρέουν, από τόσο νωρίς, για πτώση της τιμής του ελαιολάδου είναι αναξιόπιστες έως και ύποπτες για εξυπηρέτηση τυχόν σκοπιμοτήτων, σύμφωνα με τον γεωπόνο, ερευνητή και πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, Κώστα Χαρτζουλάκη.
Μάλιστα, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις, ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί, μιλώντας στο Flashnews.gr, ότι είναι πιθανό οι τιμές να «κρατηθούν» και να μην πέσουν στα επίπεδα που προοιωνίζονται διάφοροι παράγοντες, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.
Τρεις προτροπές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «χρυσό κανόνα» για τους παραγωγούς είναι:
- να μην καθυστερήσουντην ελαιοσυγκομιδή
- να αποφύγουν τον αλόγιστοψεκασμό και
- να κλείσουν τα αφτιάαπέναντι σε όσους διαδίδουν πληροφορίες για το ύψος της φετινής τιμής του ελαιολάδου
Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις για την παγκόσμια φετινή παραγωγή
Σύμφωνα πάντα με τα μέχρι τώρα στοιχεία υπολογίζεται ότι η φετινή παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 2,7 – 2,8 εκατομμυρίων τόνων.
- Η Ισπανία θα φτάσει περίπου τους 1,1 μέχρι 1,3 εκατομ. τόνους. Είναι μεν χαμηλότερη από τη μέγιστη καταγεγραμμένη παραγωγή των 1,6 – 1,7 εκατομ. τόνων, υψηλότερη όμως από την περσινή και την προπέρσινη.
- Η Ιταλία όπως όλα δείχνουν δε θα ξεπεράσει τους 250.000 τόνους.
- Η Τουρκία θα κυμανθεί περίπου στα επίπεδα της Ελλάδας, δηλαδή στους 230.000 – 280.000 τόνους
- Η Πορτογαλία θα φτάσει τους 160.000 – 180.000 τόνους
- Η Τυνησία θα κινηθεί μεταξύ 250.000 – 280.000 τόνους (όταν στο παρελθόν έχει φτάσει και τους 380.000 τόνους)
- Το Μαρόκο υπολογίζεται να παραγάγει 160.000 τόνους (ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση)
- Η Συρία θα κινηθεί στις 90.000 τόνους
- Οι υπόλοιπες περιοχές όπως η Λατινική Αμερική, η Αυστραλία κλπ θα φτάσουν τους 150.000 – 160.000 τόνους
Το ύψος αυτό της παραγωγής, από τη μια είναι λίγο υψηλότερο σε σχέση με πέρσι, από την άλλη δεν αγγίζει τα επίπεδα των 3,3 εκατ. τόνων του 2022.
Βέβαια, ο κ. Χαρτζουλάκης τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι προς το παρόν μπορούμε να κάνουμε λόγο μόνο για εκτιμήσεις και εξηγεί: «Δε γνωρίζουμε ακόμα πότε θα έχουμε μια σαφή εικόνα, γιατί οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Πάρα πολλοί ελαιώνες είναι ξηρικοί. Η ελαίωση στον καρπό της ελιάς αρχίζει από τις αρχές ή ακόμα και το τέλος Ιουνίου. Όταν 1,5 μήνα από την έναρξη της ελαίωσης δεν έχουμε καμιά βροχή, οι ελιές – ακόμα κι αν υπάρξουν μετά ικανοποιητικές βροχοπτώσεις – θα έχουν ήδη χάσει 1,5 μήνα, δηλαδή δε θα αποκτήσουν την ελαοπεριεκτικότητα που θα περιμέναμε αν ήταν κανονικά αρδευόμενες ή αν είχαμε βροχές αυτή την περίοδο. Αυτή η συνθήκη ισχύει φέτος για όλες τις μεσογειακές χώρες».