Την πρώτη τους γνωριμία με την αρχαία ελιά του Αζοριά Καβουσίου , έκαναν το πρωί της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου, 58 μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Λασιθίου και 6 μαθητές του Γυμνασίου Τουρλωτής Σητείας στο πλαίσιο της καθιερωμένης τα τελευταία χρόνια, αειφόρου εκπαίδευσης, που οργανώνει το ΚΕ.ΠΕ.Α Ιεράπετρας -Νεάπολης
Οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου και του γυμνασίου της Τουρλωτής μάζεψαν με τα χέρια τους τις ελιές από το εντυπωσιακό σε όγκο αρχαίο ελαιόδεντρο και συμμετείχαν σε βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια που είχαν προετοιμάσει οι εκπαιδευτικοί. Προετοίμασαν παραδοσιακό κολατσιό με τοπικά προϊόντα Καβουσίου και τα απόλαυσαν στη συνέχεια κάτω από τη σκιά της αρχαίας ελιάς, ενώ έπαιξαν με τα μουσικά τους όργανα μουσική, τραγούδησαν και χόρεψαν γύρω από την αρχαία ελιά.
Η Μινωική Ελιά του Αζοριά βρίσκεται 1 χιλιόμετρο νότια του Καβουσίου και πολύ κοντά στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο. Η ελιά αυτή, αποτελεί ένα φυσικό μνημείο και είναι η αρχαιότερη ελιά στον κόσμο. H ηλικία της εκτιμάται στα 3.250 έτη και τοποθετείται στη διάρκεια της Μετανακτορικής μινωικής εποχής (1350-1100 π.Χ.). Μάλιστα, είναι μπολιασμένη σε άγριο υποκείμενο, αποτελώντας το αρχαιότερο δείγμα μπολιάσματος στον κόσμο.
Το ελαιόδεντρο αυτό έχει ανακηρυχτεί από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ως Μνημειακό, λόγω των μεγάλων διαστάσεων του κορμού του αλλά και λόγω της θέσης του κοντά στους αρχαίους οικισμούς του Βροντά, του Κάστρου και του Αζοριά, όπου έχουνανευρεθεί πολλά αγγεία και συστήματα έκθλιψης ελαιόκαρπου.
«Είναι η μεγαλύτερη μονόκορμη ελιά στον κόσμο. Έχει περίμετρο κορμού 23 μέτρα περίπου και διάμετρο 7.5 μέτρα.
Ο ελαϊκός πολιτισμός στην Κρήτη είναι πανάρχαιος. Ξεκίνησε από εδώ η καλλιέργεια της ελιάς και εξαπλώθηκε σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. Αυτό το μνημείο της φύσης και τα υπόλοιπα αρχαία ελαιόδεντρα που προσπαθούμε να τα διασώσουμε αποτελούν ‘έναν τεράστιο πλούτο για τη χώρα μας. Ότι τα παιδιά έρχονται εδώ και γίνονται γνώστες του ελαϊκού πολιτισμού, του μνημειακού μας πλούτου και της φύσης είναι κάτι το καταπληκτικό», μας είπε ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας και εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καβουσίου κ Γιάννης Ρεμεδιάκης.
«Ευχαριστούμε πάρα πολύ το ΚΠΕ Ιεράπετρας –Νεάπολης που μας κάλεσε σε αυτήν την εκπαιδευτική εκδήλωση μαζί με το Γυμνάσιο της Τουρλωτής. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι γιατί τα παιδιά μας ήρθαν σε επαφή με ένα μνημείο που έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων, δηλαδή με τη «Μινωική Κυρά» που βρισκόμαστε κάτω από τη σκιά της και νιώθουμε πραγματικό δέος.
Τα παιδιά μας σήμερα γνώρισαν τη Μινωική ελιά του Αζοριά, μάζεψαν τους καρπούς της με τα χέρια τους, έμαθαν πως φτιάχνουμε αλατσολιές με άρμη , έφτιαξαν το αποτύπωμα της περιμέτρου του κορμού της αρχαίας ελιάς, που φτάνει τα 23 μέτρα, και έβγαλαν μαντινάδες για την ελιά», μας είπε η διευθύντρια του Μουσικού Γυμνασίου Λασιθίου κ Μαριάννα Χαϊτα.
Οι μαντινάδες των παιδιών
Περήφανη κι αγέραστη, στέκεις μεσ΄ τσ΄ ελαιώνες…. και το χρυσάφι το υγρό, προσφέρεις για αιώνες.
Δεντρό ΄ταν πάντα ιερό, εις τους αρχαίους χρόνους…τσοί νικητές στεφάνωναν , με τσοί δικούς τση κλώνους.
Απ΄την αρχαία την ελιά, κλωνάρια θε να κόψω…κι όσους για ειρήνη μάχονται, μ΄ αυτά να στεφανώσω.
Η αρχαία ελιά του Καβουσίου στο πρόγραμμα του ΚΠΕ Ιεράπετρας – Νεάπολης
Ο προϊστάμενος του ΚΠΕ Ιεράπετρας –Νεάπολης κ Στράτος Μυλωνάκης , μιλώντας για το πρόγραμμα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που ακολουθείται στο Νομό Λασιθίου , μας είπε ότι, «εδώ και μια πενταετία , με εξαίρεση τα δυο χρόνια της πανδημίας , έχουμε βάλει στο πρόγραμμα της αειφόρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης την επίσκεψη στη Μινωική ελιά του Καβουσίου. Φέτος μετά από ένα διάλειμμα δυο χρόνων λόγω κορονοιού συνεχίζουμε σε συνεργασία με το μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί όλα πήγαν καλά. Τα παιδιά συγκινήθηκαν με το μάζεμα των ελιών από το Μινωικό ελαιόδεντρο γιατί ένιωσαν ότι την ίδια διαδικασία έκαναν κάποια άλλα παιδιά της ηλικίας τους πριν από 3.250 χρόνια», κατέληξε ο κ Μυλωνάκης.
Πηγή: neakriti.gr