Κάτι τόσο ταπεινό όσο μια χούφτα χώμα, που μπορεί όμως να είναι τόσο πολύτιμο. Αυτό είχε για δεκαετίες στο εικονοστάσι της η μητέρα του Μιχάλη Κόκκινου, η οποία έφυγε πρόσφατα από τη ζωή στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου.
Το είχε φέρει ο πατέρας της από την Προύσα απ’ όπου πήρε το δρόμο της προσφυγιάς το 1922, για να θυμάται την πατρίδα.
Το ανακάλυψε πρόσφατα ο εγγονός, όταν άρχισε το ξεκαθάρισμα στα πράγματα της μητέρας του.
«Άνοιξα το εικονοστάσι και βρήκα το σακουλάκι. Αρχικά δεν κατάλαβα τι ήταν. Όταν διάβασα ότι πρόκειται για χώμα από την Προύσα πραγματικά δεν μπορώ να εξηγήσω αυτό που ένιωσα. Δεν ήξερα ότι υπάρχει αυτό το ενθύμιο, δεν μας είχε μιλήσει ποτέ η μητέρα μου. Ποτέ δεν θα μπορούσα να πιστέψω ότι ανάμεσα σε όσα η μητέρα μου θεωρούσε ιερά, και τα είχε μέσα σε αυτό το εικονοστάσι, ήταν και το χώμα που είχε μαζέψει πριν φύγει ο πατέρας της», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Κόκκινος.
Μάλιστα, η ίδια η εκλιπούσα φρόντισε να αφήσει σημείωμα, ώστε να μην πεταχτεί το πολύτιμο ενθύμιο.
«Ένιωσα και νιώθω ότι κάνω βουτιά στην ιστορία και πως με κάποιο τρόπο συνδέομαι με τους γονείς, τη γιαγιά και τον παππού μου που θυμάμαι από μικρό παιδί να μας λένε ιστορίες για την πατρίδα στην οποία γεννήθηκαν. Πέρα από τη συγκίνηση, νιώθω και υπερηφάνεια για τους ανθρώπους αυτούς που μέσα από τον όλεθρο και τον δρόμο της προσφυγιάς κατάφεραν και πάλι να σταθούν στα πόδια τους και να δημιουργήσουν» πρόσθεσε.
Η Νέα Αλικαρνασσός είναι συνδεδεμένη με τους πρόσφυγες, γι’ αυτό και οι κάτοικοι διεκδικούν να φτιαχτεί ένα μουσείο στο Ηράκλειο. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αντώνης Σεκέρης, υπάρχουν πολλά κειμήλια, «από κοσμήματα, εικόνες, σκεύη, υφάσματα, μέχρι οτιδήποτε άλλο οι άνθρωποι αυτοί πήραν μαζί τους φεύγοντας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ