Από την Ιερά Μονή Γουβερνέτου φρουριακού τύπου με πυργίσκους αφιερωμένη στη Θεοτόκο και τον τοπικό Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη, στις 4-7-2021το πλακόστρωτο κατηφορικό μονοπάτι μας οδήγησε στο σπήλαιο, όπου ασκήτεψε ο τοπικός Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης. Το σπήλαιο είναι στενόμακρο αρκετά διακοσμημένο με κολώνες και σταλακτίτες και βρίσκεται στο άγριο φαράγγι του Ακρωτηρίου Αυλάκι.
Λίγα μέτρα από την σπηλιά βρίσκεται η είσοδος του Καθολικού, η οποία είναι μεγαλοπρεπής. Ο σπηλαιώδης ναός του καθολικού είναι μέσα στον λαξευμένο βράχο.
Ένα πέτρινο αρχιτεκτονικό τοξωτό γεφύρι συνδέει τις δύο όχθες του χείμαρρου και μετριάζει το φόβο του γκρεμού. Τα κτίρια γύρω από τον σπηλαιώδη ναό εντυπωσιάζουν και οι στέγες των θολωτών κατασκευών εξασφάλισαν την αυλή του ναού.
Θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Κρήτης, που ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα από τον Άγιο Ιωάννη τον Ξένο ή Ερημίτη με καταγωγή από το Σίβα Πυργιωτίσσης Ηρακλείου.
Στην απέναντι νότια πλαγιά υπάρχουν ασκητήρια, που μόλις χωρούσαν τον άνθρωπο, ενώ οι σπηλιές της πλαγιάς χρησιμοποιούνταν ως ασκητήρια. Οι ασκητές έβαζαν σε ταλαιπωρίες και δοκιμασίες τα σώματά τους τρώγοντας χόρτα, χαρούπια, έπιναν λίγο νερό, ενώ προσευχόντουσαν στο Θεό αμέτρητες ώρες.
Το καθολικό βρίσκεται κοντά την βόρεια ακτή του Ακρωτηρίου. Οι πειρατές της Μεσογείου άρχισαν να λεηλατούν το μοναστήρι με συχνές επιθέσεις. Οι μοναχοί της Μονής για λόγους ασφαλείας μεταφέρθηκαν σε απόμερος μέρος και ίδρυσαν τη μονή Γουβερνέτου, η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα.
Οι βυζαντινές μνήμες είναι πολύ έντονες, υπαρκτές και μεταφέρουν πολύ πίσω τον επισκέπτη στη Β΄ Βυζαντινή περίοδο. Σαφώς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την περιοχή αυτή ως τους «Άγιους Τόπους» του νομού Χανίων.
Φωτογραφίες Δακανάλης Μανόλης 4-7-2021.
Πηγές: Πηγές: Τα στοιχεία σχετικά με τα μοναστήρια προέρχονται από το βιβλίο Βυζαντινές Μνήμες της Κρήτης του Νίκου Ψιλάκη, σελ.116-126. Ιστοσελίδα Cretan Beaces. Ταξιδιωτικός οδηγός Κρήτης.
Πηγή: Αρχαιολογία – Archaeology – ΜΑΝΟΛΗΣ ΔΑΚΑΝΑΛΗΣ