Ενημέρωση: Natural History Museum of Crete – Official Page – Δρ Χαράλαμπος Φασουλάς
Από τις 12 έως και τις 21 Μαΐου 2025 ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Curtin της Αυστραλίας βρέθηκαν στην περιοχή του Τράχηλα Κισσάμου Χανίων, μαζί με επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Παν. Κρήτης και της Εφορείας Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας με σκοπό τη μελέτη των απολιθωμένων πατημασιών της περιοχής.
Από το Πανεπιστήμιο του Curtin συμμετείχαν ο πρόεδρος της Σχολής Επιστημών της Γης και Πλανητικής Γεωλογίας καθ. Martin J. Van Kranendonk, καθώς και οι καθηγητές Uwe Kircher ειδικός στον παλαιομαγνητισμό και χρονολογήσεις, ο καθ. Chris Kirkland ειδικός στην γεωχρονολόγηση, ο καθ. Milo Barham ειδικός στην Ιζηματολογία και η καθ. Petra Helmholz ειδική στην τρισδιάστατη και ψηφιακή απεικόνιση. Από τον Ελληνικό χώρο συμμετείχαν ο γεωλόγος του ΜΦΙΚ κ. Χαράλαμπος Φασουλάς, ο Παλαιοντολόγος της Εφορείας Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας κ. Αθανάσιος Αθανασίου και οι συνεργάτες-γεωλόγοι του ΜΦΙΚ κ. Έλλη Σκουλουδάκη και Ιώαννης Φανουράκης. Οι κκ Kircher, Φασουλάς και Αθανασίου ήταν μέλη των πρώτων ερευνητικών ομάδων που μελέτησαν τα αποτυπώματα βάδισης της περιοχής του Τράχηλα και αποτέλεσαν τη σύνδεση με τη νέα ερευνητική ομάδα.
Οι επιστήμονες αυτοί επανήλθαν στην περιοχή με σκοπό να αποτυπώσουν και να μελετήσουν λεπτομερέστερα και με νέες τεχνικές και μεθόδους τα σημαντικά αυτά ευρήματα ώστε να τεκμηριώσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την ηλικία και την προέλευση αυτών των ιχνο-απολιθωμάτων, ώστε να αναγνωριστεί η αξία τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις δημοσιευμένες μέχρι σήμερα ερευνητικές εργασίες τα ίχνη αυτά δίποδης βάδισης φαίνεται να έχουν ηλικία 6 εκατομμυρίων χρόνων και να προήλθαν από μια από τις πρώιμες, προγονικές μορφές του ανθρώπου. Το γεγονός αυτό καθιστά τα ίχνη δίποδης βάδισης του Τράχηλα ως τα παλιότερα αντίστοιχα ίχνη προγονικής μορφής του ανθρώπου σε όλο τον κόσμο.
Η συμμετοχή μιας τόσο μεγάλης και διαθεματικής ερευνητικής αποστολής από την άλλη άκρη του κόσμου και η υποστήριξη που υπάρχει από επιστήμονες των ΗΠΑ και της Σουηδίας καταδεικνύει την αξία των ευρημάτων και την ανάγκη προστασίας και περαιτέρω ανάδειξης.