Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπ0ει να είναι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Κρήτης τη φετινή περίοδο, καθώς οι υφιστάμενες συνθήκες που επικρατούν εγκυμονούν πολύ σοβαρούς κινδύνους για την εκδήλωση μεγάλων πυρκαγιών στο νησί μας, όπως συνέβη τα προηγούμενα 24ωρα στο νότιο Λασίθι.
Ο ίδιος ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Μιχάλης Σεληνιωτάκης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, επισημαίνοντας ότι, λόγω των συνθηκών, θεωρείται επιβεβλημένο να ξεκινήσει φέτος νωρίτερα η απαγόρευση καύσης.
Στο μεταξύ, σήμερα Τρίτη αναμένεται να οδηγηθεί – εκ νέου – στα Δικαστήρια της Νεάπολης Λασιθίου ο 35χρονος άνδρας που φέρεται ως ο υπαίτιος για την εκδήλωση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί του περασμένου Σαββάτου στον Μαύρο Κόλυμπο Ιεράπετρας, στο Λασίθι.
Ο 35χρονος άνδρας οδηγήθηκε τη χθεσινή ημέρα ενώπιον του εισαγγελέα Λασιθίου, που άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για εμπρησμό από αμέλεια, σε βαθμό πλημμελήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λασιθίου. Εντούτοις, η δίκη αναβλήθηκε για σήμερα. Σημειώνεται ότι, παρά την αναβολή της δίκης, ο 35χρονος παρέμεινε κρατούμενος και τη χθεσινή ημέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 35χρονος φέρεται να υποστήριξε ότι είχε ανάψει φωτιά για να κάψει κλαδιά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ισχυρίστηκε πως είχε ρίξει αρκετό νερό προκειμένου να σβήσουν οι φλόγες.
Εξάλλου, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, ο περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει «να προβούμε σε μια πρόωρη διακοπή των καύσεων των υπολειμμάτων, κάτι που είναι επιτακτικό να γίνει άμεσα».
Ο κ. Σεληνιωτάκης τόνισε ότι «όλες αυτές τις μέρες δεν έπρεπε να καίμε, υπήρχε καθολική απαγόρευση. Αλλά κι όταν καίμε, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να γίνεται αυτή η καύση».
Την ίδια ώρα, ο 72χρονος άνδρας που επιχείρησε να σώσει από τις φλόγες το σπίτι του στον Μαύρο Κόλυμπο εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Εννέα στις 10 πυρκαγιές προέρχονται από καύση λιόκλαδων
Παρά την απαγόρευση της καύσης των κλαδεμάτων στον κρητικό ελαιώνα, οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί συνεχίζουν να καίνε τα λιόκλαδά τους αγνοώντας τους κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς, μόλυνσης του περιβάλλοντος και άμεσου κινδύνου απώλειας της επιδότησής τους, σε περίπτωση που γίνει έλεγχος στο λιόφυτό τους και βρεθούν ίχνη καύσης, πράγμα που θα σημάνει ότι υπάρχει υπέρβαση των κανονισμών της ΚΑΠ.
Στην Ιεράπετρα, που δεν έχει ακόμα συνέλθει από την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά στον Μαύρο Κόλυμπο, η οποία κατέστρεψε 2.500 στρέμματα αγροτικής, δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατοικίες και επιχειρήσεις, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κληθεί να επιχειρήσει σε πάρα πολλές πυρκαγιές τους τελευταίους δύο μήνες, προερχόμενος από καύση λιόκλαδων.
«Είναι αλήθεια ότι έχουμε κληθεί να σβήσουμε πολλές μικρές ή μεγάλες εστίες φωτιάς, που έχουν προέλθει από καύση λιόκλαδων, με τελευταία τη μεγάλη πυρκαγιά στον Μαύρο Κόλυμπο το περασμένο Σάββατο. Εννιά στις δέκα φωτιές έχουν προέλθει από καύση φυτικών υπολειμμάτων σε λιόφυτα. Αν σταματήσουν οι ελαιοπαραγωγοί να καίνε τα φυτικά τους υπολείμματα, θα είναι πολύ καλύτερα για όλους μας και κυρίως για το περιβάλλον», μας είπε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας κ. Δημήτρης Καλιοντζής.
Ο πρόεδρος του Β’ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας “Δήμητρα” κ. Μάρκος Αγιαννιωτάκης υποστηρίζει ότι «η χρήση κλαδοθρυμματιστή ή καταστροφέα στη διαχείριση των κλαδεμάτων στο λιόφυτο είναι πλέον μονόδρομος.
«Προτείνω όλοι μαζί οι ελαιουργικοί Συνεταιρισμοί της Ιεράπετρας να συγκεντρώνουμε τα φύλλα από το λιομάζωμα και τα λιόκλαδα, να κάνουμε κομποστοποίηση και το κομπόστ που θα παράγουμε να το επιστρέφουμε στον ελαιώνα και σε άλλες καλλιέργειες, αντί να συνεχίσουμε να καίμε τα λιόκλαδα και να κινδυνεύουμε να καταστρέψουν τον τόπο, όπως έγινε προχθές στον Μαύρο Κόλυμπο.
Ο Δήμος Ιεράπετρας έχει φτιάξει εργοστάσιο κομποστοποίησης, αλλά δεν μπορεί προς το παρόν να παίρνει κλαδέματα ιδιωτών, μόνο να διαχειρίζεται τα δικά του φυτικά υπολείμματα, που προέρχονται από τους καθαρισμούς των κοινόχρηστων χώρων.
Εάν ως Συνεταιρισμός επιδοτηθούμε να αγοράσουμε μερικά μηχανήματα, τρακτέρ με καταστροφέα ή κλαδοθρυμματιστές, θα μπορούμε να τα μισθώνουμε στα μέλη μας, αλλά και σε μη συνεταιρισμένους ελαιοπαραγωγούς, για να θρυμματίζουν τα λιόκλαδά τους μέσα στον ελαιώνα τους, ή να τα αλέθουν με τον καταστροφέα, πετυχαίνοντας να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον από την καύση των κλαδιών, να επιστρέφουν οργανική ουσία για εδαφοβελτίωση στον ελαιώνα τους και ταυτόχρονα να μην κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις τους.
Στον Β’ Ελαιουργικό Συνεταιρισμό είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε, ώστε να σταματήσουμε όλοι μας να καίμε τα λιόκλαδά μας, για όλους τους παραπάνω λόγους και κυρίως για να μειώσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τα περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιάς που, όπως είδαμε τον τελευταίο καιρό, τα περισσότερα έχουν προέλθει από καύση κλαδεμάτων», μας είπε ο πρόεδρος του Β’ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας Μάρκος Αγιαννιωτάκης.
«Ισχύει πράγματι και προβλέπεται στη νέα ΚΑΠ η απαγόρευση καύσης των φυτικών υπολειμμάτων στον επιδοτούμενο ελαιώνα», πρόσθεσε ο νεαρός γεωπόνος Νίκος Παπαδάκης.
Στην Ιεράπετρα δραστηριοποιούνται γύρω στα 100 μικρά και μεγάλα τρακτέρ δημόσιας χρήσης, που μισθώνονται με τους χειριστές τους, για να οργώνουν θερμοκήπια και λιόφυτα.
«Όλοι οι ιδιοκτήτες τρακτέρ δημόσιας χρήσης διαθέτουν καταστροφέα και άλλα παρελκόμενα μηχανήματα, με τα οποία σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν να αλέθουν μέσα στα θερμοκήπια τα ξεμποστανίσματα, ώστε να εμπλουτίσουν τα θερμοκήπιά τους οι παραγωγοί μας με οργανική ουσία. Αυτά τα τρακτέρ που έχουν καταστροφέα χρησιμοποιούνται και στα λιόφυτα μετά το κλάδεμα για τα κλαδέματα, ώστε να αποφεύγεται η επικίνδυνη καύση των φυτικών υπολειμμάτων», μας επιβεβαίωσε ο κ. Μάρκος Σιγανός.
Κατά συνέπεια, η καύση των λιόκλαδων θα πρέπει να εγκαταλειφθεί και να υιοθετηθεί απ’ όλους τους αγρότες η χρήση θρυμματιστή ή καταστροφέα στον ελαιώνα, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, αλλά και για ένα πιο καθαρό πράσινο περιβάλλον.
Πηγή: neakriti.gr