«Η θάλασσα είναι γεμάτη συντρίμμια, σαν να είναι εικόνα ναυαγίου», αποκαλύπτει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Γιώργος Παπαδάκης που βρίσκεται στην Αγία Πελαγία Ηρακλείου Κρήτης, ενώ οι έρευνες για τη γυναίκα που εξακολουθεί να αγνοείται, έχουν διακοπεί.
«Δύσκολα διακρίνονται τέσσερις δύτες της 3ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών αλλά κάτι φαίνεται να έχουν εντοπίσει αφού επιμένουν στο σημείο», ανέφερε νωρίτερα τονίζοντας ότι η θάλασσα είναι πολύ θολή, με αποτέλεσμα να καθιστά την έρευνα ακόμη πιο δύσκολη. Τα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από την ορμή του νερού είναι περίπου 15 και από αυτά περίπου τα 10 είναι ορατά. Αξίζει να αναφερθεί ότι γυναίκα σώθηκε «από καθαρή τύχη» αφού το αυτοκίνητό της εγκλωβίστηκε σε ένα ύφαλο, έμεινε στην επιφάνεια κι έτσι δεν βυθίστηκε.
Ζημιές έχουν υποστεί πάνω από 15 καταστήματα, κυρίως πολυτελή εστιατόρια, καθώς η Αγία Πελαγία αποτελεί θέρετρο για αρκετά εύπορους ανθρώπους.
Το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας στην Κρήτη συνεχίζεται, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στο νησί. Το πρωί λίγο μετά τις 10:30 καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν το νομό Ηρακλείου, κυρίως την Αγία Πελαγία και τη Λυγαριά, αφήνοντας πίσω τους έναν νεκρό και μια αγνοούμενη, με τις αρχές να μην κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι πολλά οχήματα έχουν παρασυρθεί από τα νερά, χωρίς να είναι γνωστό εάν είχαν μέσα επιβάτες.
«Κανένα έργο δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει την ορμή των νερών» είπε ο Ευθύμης Λέκκας
Στην Αγία Πελαγία, που υπήρξε το επίκεντρο της κακοκαιρίας που έπληξε την Κρήτη έφτασε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για μια μεγάλη καταστροφή, προσθέτοντας ότι ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου «που κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει. Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, μέσα σε τριάντα λεπτά έπεσαν 130 χιλιοστά νερού, τα οποία κατέβαιναν σαν τσουνάμι προς τη θάλασσα, παρασύροντας στο πέρασμα τους, από αυτοκίνητα, μέχρι μπάζα και φερτά υλικά.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, κ. Γιάννης Αρτοποιός προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με την τραγωδία στο νησί, τονίζοντας ότι όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα. Ακόμη, επιβεβαίωσε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα κινούνται προς την ανατολική Κρήτη. Μήνυμα από το 112 δέχθηκαν οι κάτοικοι σε Κάσο και Κάρπαθο.
Ο άτυχος άνδρας που πνίγηκε είναι 51χρονος Έλληνας. Tο ΙΧ του εντοπίστηκε με τον οδηγό μέσα νεκρό. Συνεργεία και δυνάμεις της Πυροσβεστικής ψάχνουν εναγωνίως, για την αγνοούμενη συνεπιβάτιδά του που σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόλαβε να εγκαταλείψει το όχημα ενώ και δύτες έχουν πέσει στη θάλασσα σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν. Οι δύο άνθρωποι είχαν μεταβεί στην περιοχή από το Ηράκλειο για εργασίες.
Επίσης, απεγκλωβίστηκε ζωντανή από τους διασώστες μια γυναίκα η οποία παρασύρθηκε από χείμαρρο την παραλία της Λυγαριάς, 1 χλμ ανατολικά της Αγίας Πελαγίας.
Όπως έγινε γνωστό στον απεγκλωβισμό 8 τουριστών κι ενός φύλακα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σητείας προχώρησε η πυροσβεστικη υπηρεσία όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
Το πρωί έβρεξε καταρρακτωδώς για δύο ώρες στην ευρύτερη περιοχή, στα βόρεια του νομού Ηρακλείου, από την περιοχή του Φόδελε μέχρι και τα ανατολικά μέχρι και την περιοχή του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης, το οποίο θα μείνει κλειστό μέχρι τις 3 μ.μ.
Τα περισσότερα προβλήμα σημειώθηκαν στην Αγία Πελαγία και στη Λυγαριά στην περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου. Δρόμοι έχουν γεμίσει λάσπες, έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, αυτοκίνητα βρίσκονται ακόμη και μέσα στη θάλασσα. Περίπου 10 με 15 ΙΧ έχουν παρασυρθεί από τα νερά ενώ πάνω από 15 επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί. Εξοπλισμοί και εμπορεύματα έχουν βρεθεί στη θάλασσα. Καταστήματα, ισόγεια και υπόγεια σπιτιών στον πυκνοκατοικημένο τουριστικό οικισμός από το μεγάλο όγκο νερού που πέφτει στην περιοχή. Οι αρχές κάνουν έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων, ενώ απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων προς τις δύο πληγείσες περιοχές.
Στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, στο ύψος της Αγίας Πελαγίας, υπάρχουν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, από τη ισχυρή βροχή, αλλά και από κατολισθήσεις.
Στην πόλη του Ηρακλείου η κίνηση στους δρόμους είναι αφόρητη θέλει προσοχή ενώ στην περιοχή των Μεσαμπελιών έπεσε ένα δένδρο που απομακρύνθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έχει δεχθεί δέκα περίπου κλήσεις για απάντληση υδάτων από υπόγεια.
Σε ανακοίνωσή της η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου αναφέρει ότι λόγω της έντονης βροχόπτωσης που επικρατεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, από την οποία προκλήθηκε συγκέντρωση μεγάλου όγκου νερού και φερτών υλικών, παρουσιάζονται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία στα εξής σημεία:
- Εθνική Οδός Ηρακλείου – Χανίων, στο ύψος του Κόμβου Αγίας Πελαγίας.
- Εθνική Οδός Ηρακλείου – Λασιθίου στο ύψος του Κακού Όρους δημοτική ενότητα Κοκκίνη Χάνι Δ. Χερσονήσου.
- Γέφυρα Περιοχής Κατσαμπά Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου.
- Λεωφόρος Καζαντζίδη Νέα Αλικαρνασσού.
- Λεωφόρος Ικάρου Νέας Αλικαρνασσού στο ύψος του Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου.
- Παλαιά Εθνική οδός Ηρακλείου- Λασιθίου στο ύψος δημοτικής ενότητας Καρτερού.
- Τοπική κοινότητα Αγίας Πελαγίας.
- Τοπική κοινότητα Παλαιοκάστρου.
Παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφεύγουν την κίνηση στις συγκεκριμένες περιοχές να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά την οδήγηση και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
Τα αίτια της τραγωδίας
Με συχνότητα εμφάνισης μία φορά στα 100 χρόνια, η θεομηνία που έπληξε την Κρήτη, χαρακτηρίζεται ως σπάνιο φυσικό φαινόμενο σύντομης διάρκειας, αλλά ιδιαίτερα μεγάλης έντασης.
Ο ομότιμος Καθηγητής Υδραυλικών Έργων του ΕΜΠ, κ. Γιώργος Τσακίρης ανέφερε πως το γεγονός αυτό ήταν εντελώς ακραίο και μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε σαν ένα γεγονός 100ετίας, δηλαδή γεγονός που συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια. «Για να κατανοήσουμε πόσο έντονο ήταν, θα σας έλεγα ότι τα αντιπλημμυρικά γίνονται για 50 χιλιοστά βροχής σε μία ώρα – για μια φορά στα 50 χρόνια – και στις περιοχές αυτές είχαμε 70 χιλιοστά, σε τρία τέταρτα« πρόσθεσε.
Ενδεικτικά, έως τις 6 το απόγευμα έπεσαν 212 χιλιοστά βροχής στα Ανώγεια, 125 στον Άγιο Νικόλαο, 111 στο αεροδρόμιο Χανίων και 84 χιλιοστά στο φράγμα ποταμών Ρεθύμνου, σύμφωνα με την ΕΜΥ.
Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος εξήγησε πως «για να καταλάβετε όλο τον μήνα Οκτώβρη κατά μέσο όρο στο Ηράκλειο πέφτουν 60 χιλιοστά βροχής. Είναι σίγουρο ότι πάνω από τα 25 χιλιοστά βροχής έχουμε πλημμυρικά επεισόδια και στην Αθήνα. Τον Οκτώβριο του 1994 στην Αττική, όπου είχαμε σε μιάμιση ώρα 50 χιλιοστά βροχής είχαμε 10 θύματα».
Ο Δήμαρχος του Μαλεβιζίου, που επλήγησε σε τεράστιο βαθμό από τη θεομηνία, εξήγησε ότι «οι δρόμοι που κατεβαίνουν στις παραλίες είναι τα ρέματα, επομένως αυτοί δρόμοι μεταφέρουν τα νερά της βροχής με μεγάλη ένταση, επειδή έχουν μεγάλη κλήση. Η ταχύτητα του νερού ήταν πολύ μεγάλη, οπότε δημιουργούν μία δύναμη η οποία μπορεί να παρασύρει οτιδήποτε στην πορεία της».
Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα, καθώς οι βροχές θα συνεχιστούν και το επόμενο 24ωρο.
Ρεπορτάζ Γιώργος Παπαδάκης, Σταυρούλα Κατσουλάκη, Φανή Καλαθάκη, Ιάσονας Ταβλάς, Μαρία Μαγκλάρα, Ελήνη Μπουγά
Πηγή: ertnews.gr