Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών μάλλον δείχνουν ότι μπαίνουμε σε ένα καλοκαίρι με τα φαινόμενα του καύσωνα να είναι όλο και συχνότερα, με τον γενικό γραμματέα του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, γεωπόνο Γιάννη Σμυρνάκη, να συμβουλεύει τους παραγωγούς προκειμένου να αντιμετωπίσουν σωστά τις καιρικές συνθήκες, με την ελιά να βρίσκεται στο στάδιο της ανθοφορίας και το αμπέλι να δείχνει “σταφυλοχρονιά”.
Ποτίζουμε τις ελιές όταν είναι ανθισμένες; Τι πρέπει να ξέρουμε για το θειάφι στο αμπέλι; Ζητήματα στα οποία καταγράψαμε τις απαντήσεις του Ηρακλειώτη γεωπόνου, για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, που φέτος περιμένει μια μάλλον καλή χρονιά από άποψη παραγωγής στις παραδοσιακές μας καλλιέργειες.
«Εγώ θεωρώ ότι οι ελιές, ακόμα και όταν είναι στην ανθοφορία, πρέπει να ποτίζονται. Εφόσον υπάρχει νερό, ας ποτίζονται γιατί τους κάνει καλό. Ειδικά σε τέτοιες καιρικές συνθήκες, με νοτιάδες και υψηλές θερμοκρασίες, θεωρώ ότι κάνει καλό να ποτίζονται, γιατί έχουν αυξημένες υδατικές ανάγκες. Βέβαια, το υπερβολικό πότισμα ποτέ δεν κάνει καλό. Μιλάμε για μια ορθολογική χρήση του νερού», λέει ο γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Γιάννης Σμυρνάκης.
Πάντως, για τη φετινή χρονιά, ο γεωπόνος λέει ότι «η χρονιά ξεκίνησε πολύ καλά. Δεν έχει λείψει φέτος το νερό από τις ελαιοκαλλιέργειες της Κρήτης. Όμως, όταν πρόκειται για αρδευόμενες ελιές, καλό τους κάνει σήμερα να ποτίζονται, αρκεί να ποτίζονται σωστά».
Υπάρχει πυρηνοτρήτης
Τι γίνεται όμως με τους εχθρούς της ελιάς την περίοδο αυτή; «Υπάρχει πυρηνοτρήτης», λέει ο Γιάννης Σμυρνάκης. «Όπου οι ελιές έχουν πάρα πολύ ανθό και αν ο πυρηνοτρήτης δεν είναι σε πολύ υψηλούς πληθυσμούς, η ανθόβια γενιά δεν κάνει ζημιά. Άρα στην περίπτωση εκείνη δεν είναι απαραίτητες οι επεμβάσεις»… Στο σημείο αυτό, ο Γιάννης Σμυρνάκης επισημαίνει ότι, «επειδή είχε κάνει έναν καλό χειμώνα με πολύ νερό, οι ελιές βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Ας ελπίσουμε ότι δε θα κάνει και μεγάλες ζέστες και δε θα έχουμε πολλούς και δυνατούς νοτιάδες για να “δέσουν” ικανοποιητικά. Τώρα οι ελιές βρίσκονται σε ένα από τα κρισιμότερα στάδιά τους. Έχουν πολύ ανθό. Αν όμως ξεκινήσουν 40άρια, άμα ξεκινήσει ένας λίβας και έχουμε έντονους ανέμους, σίγουρα θα έχουμε προβλήματα. Αλλά επειδή θεωρώ ότι η άνθιση φέτος, μέχρι τώρα, έχει πάει πάρα πολύ καλά, πιστεύω ότι θα “δέσουν” οι ελιές και δε θα υπάρξουν προβλήματα», όπως εξηγεί ο ίδιος.
Πάντως, αντίθετα με την ανθόβια γενιά, στην καρπόβια γενιά του πυρηνοτρήτη η κατάσταση είναι διαφορετική. Όπως τονίζει ο Γιάννης Σμυρνάκης, ο πυρηνοτρήτης όταν φτάνουμε στο στάδιο της καρπόδεσης και οι ελιές είναι στο μέγεθος της φακής θα πρέπει να καταπολεμάται από τους παραγωγούς, αφού μπορεί να υπάρξουν στη συνέχεια προσβολές που θα μειώσουν την παραγόμενη ποσότητα του ελαιοκάρπου και του ελαιολάδου, κατά συνέπεια.
Χολέρα στο αμπέλι
Στο μεταξύ σε ό,τι αφορά το αμπέλι, ο Γιάννης Σμυρνάκης λέει ότι «υπάρχουν συνθήκες για χολέρα. Και το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι ήδη από το προηγούμενο διάστημα, λόγω των βροχών που είχε κάνει, έχουμε δει ότι υπήρχαν προβλήματα χολέρας. Σε πολλά αμπέλια υπάρχουν ήδη μολύσματα χολέρας. Άρα είναι σημαντικό να προσέχουμε και να γίνονται ψεκασμοί σε όλα τα αμπέλια. Ο καιρός αυτός ενδείκνυται για χολέρα και, επειδή υπάρχουν και μολύσματα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε όλα τα αμπέλια, είτε είναι επιτραπέζια, είτε είναι σταφιδάμπελα, είτε είναι οινάμπελα».
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το θειάφι, ο γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ λέει ότι «καλό είναι σε μέρες με υψηλές θερμοκρασίες να μη χρησιμοποιούμε θειάφι. Βέβαια, σε αντίθεση με τη σκόνη, το βρέξιμο θειάφι είναι το πιο ασφαλές, αλλά πάλι καλύτερα να το αποφεύγουμε όταν έχουμε πάνω από 30 βαθμούς θερμοκρασία. Αλλά υπάρχει και μια καλή τεχνική. Αντί να το βάλουμε το θειάφι πάνω στο φυτό, να το βάλουμε κάτω στο χώμα. Αυτό με τις υψηλές θερμοκρασίες δουλεύει και γίνεται ατμός και πάλι έτσι θα δουλέψει ενάντια στη χολέρα»… Για τη φετινή παραγωγή των σταφυλιών, τέλος, ο Γιάννης Σμυρνάκης λέει: «Η χρονιά δείχνει ότι θα είναι πολύ καλή φέτος. Όλες οι περιοχές δείχνουν ότι θα είναι σταφυλοχρονιά. Έχουνε καλά δεσίματα τα αμπέλια. Και σε σχέση με πέρυσι φαίνεται ότι θα έχουμε αύξηση».
Πηγή: neakriti.gr – Χριστόφορος Παπαδάκης