Αγανακτισμένοι αγρότες της Κισάμου συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το Δημαρχείο ζητώντας την λήψη μέτρων καθώς τα ανεπιτήρητα πρόβατα που ρημάζουν τις καλλιέργειες αποτελούν πλέον μάστιγα για πολλά χωριά.
Και ενώ θα περίμενε κάποιος ο Δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του και να εφαρμόσει την Νομοθεσία που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, στους συγκεντρωμένους αγρότες δόθηκε μια επιστολή του Δημάρχου προς το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλους εμπλεκόμενους φορείς με την οποία «πετάει το μπαλάκι» στην αστυνομία και αλλού, χωρίς να λέει κουβέντα για την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ που έχει ο Δήμος από τον Νόμο να περισυλλέγει τα ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα και να τα μεταφέρει σε δημοτικό χώρο.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που συνέβη την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, όταν μετά από καταγγελίες δύναμη της αστυνομίας πήγε σε χωριό του Δήμου Κισσάμου όπου υπήρχαν σε καλλιέργειες 100 ανεπιτήρητα πρόβατα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr αν και δεν είναι αρμοδιότητά τους, οι αστυνομικοί ως βοσκοί, συγκέντρωσαν τα πρόβατα και ειδοποίησαν τον Δήμο να τα παραλάβει ως έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ από τον Νόμο 4056/2012. Παράλληλα εντόπισαν τον ιδιοκτήτη τον οποίο συνέλαβαν και του επέβαλλαν το διοικητικό πρόστιμο που ορίζει ο Νόμος 4760/2020.
Και ενώ οι αστυνομικοί περίμεναν να φτάσει ο Δήμος για να περισυλλέξει τα πρόβατα, έκπληκτοι είδαν ένα αγροτικό αυτοκίνητο σταλμένο από τον Δήμο να φορτώνει πέντε από αυτά και να φεύγει δηλώνοντας αδυναμία να πάρουν και τα υπόλοιπα!
Και επειδή εννοείται πως δεν ήταν δυνατόν να κάνουν τους βοσκούς οι αστυνομικοί, ελέω του Δήμου τα υπόλοιπα πρόβατα έμειναν εκεί!.
Και για να τελειώνει το «μπαλάκι» μετάθεσης ευθυνών
Για τα ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα που προκαλούν ζημιές ισχύουν οι εξής Νόμοι που ο ένας αφορά τους Δήμους και ο άλλος την Αστυνομία:
Νόμος 4056/2012
Οι δήμοι της χώρας υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκποίηση ή σφαγή ή επιστροφή τους στον ιδιοκτήτη τους.
Για τον παραπάνω σκοπό, οι δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν κτηνοτροφική εκμετάλλευση, επιτρεπομένης της συνεργασίας με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο ή την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Για να λειτουργήσει η προαναφερθείσα κτηνοτροφική εκμετάλλευση, χορηγείται στο δήμο κωδικός εκμετάλλευσης.
Για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στο χειρισμό παραγωγικών ζώων.
Τα παραγωγικά ζώα που περισυλλέγονται οδηγούνται στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση της παραγράφου 3, σημαίνονται με ενώτια, καταχωρούνται στο μητρώο της εκμετάλλευσης και στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων και βρίσκονται υπό κτηνιατρική παρακολούθηση.
Ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται από τη σήμανσή τους ότι έχουν ιδιοκτήτη, εφόσον μετά την παρέλευση δέκα ημερολογιακών ημερών από την περισυλλογή τους ο ιδιοκτήτης τους δεν αιτηθεί την επιστροφή τους, περιέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου.
Η εκποίηση των ζώων ή των προϊόντων που προέρχονται από αυτά γίνεται από το δήμο με διαδικασίες πλειστηριασμού. Ο δήμος δύναται να διαθέτει δωρεάν σε φορείς με φιλανθρωπική στόχευση τα προϊόντα που προέρχονται από το ζωικό κεφάλαιο της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης της παραγράφου 3.
Σε κάθε δήμο συγκροτείται, με απόφαση του δημάρχου, τριμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, με υποχρεωτική συμμετοχή ενός τουλάχιστον κτηνιάτρου ή γεωπόνου του δήμου.
Στον ιδιοκτήτη ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου, που ταυτοποιείται από τη σήμανση του ζώου, επιβάλλονται πρόστιμα, δηλαδή πενήντα (50) ευρώ ανά ζώο για αιγοπρόβατα και εκατόν πενήντα (150) ευρώ ανά ζώο για βοοειδή. Το πρόστιμο βεβαιώνεται από την τριμελή επιτροπή της παραγράφου 8, ενώ επιβάλλεται και εισπράττεται από την οικονομική υπηρεσία του δήμου.
Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου αιτηθεί την επιστροφή του, εντός του δεκαημέρου της παραγράφου 6, το συγκεκριμένο ζώο επιστρέφεται, αφού ο ιδιοκτήτης του καταβάλει στο δήμο δέκα (10) ευρώ ανά ημέρα διατήρησης του ζώου στη δημοτική κτηνοτροφική εγκατάσταση.
Νόμος 4760/2020
Στον ιδιοκτήτη των ζώων που προκάλεσαν αγροτικές φθορές, επιβάλλεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ή από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) των κατά τόπους Περιφερειών, διοικητικό πρόστιμο, το ύψος του οποίου διαμορφώνεται ως εξής:
α) Στην περίπτωση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης των ζώων διαπράττει το προαναφερόμενο αδίκημα για πρώτη φορά, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο πενήντα (50) ευρώ.
β) Στην περίπτωση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης των ζώων διαπράττει το προαναφερόμενο αδίκημα για δεύτερη φορά, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200) ευρώ.
γ) Στην περίπτωση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης των ζώων διαπράττει το προαναφερόμενο αδίκημα για τρίτη φορά, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ.
δ) Για κάθε επόμενη περίπτωση πλέον της τρίτης φοράς το διοικητικό πρόστιμο διπλασιάζεται.
Ο ιδιοκτήτης των ζώων ενημερώνεται για την παράβαση και την επιβολή προστίμου που του επεβλήθη με συστημένη επιστολή, οφείλει δε να εξοφλήσει το πρόστιμο εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της.
Σε περίπτωση, κατά την οποία το πρόστιμο δεν εξοφληθεί, το ποσό βεβαιώνεται από την κατά τόπον αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.).
Πηγή: https://flashnews.gr – Φωτογραφία: sadentrepese.blogspot.com
Ακολουθεί η επιστολή του Δημάρχου που μοιράστηκε στους αγρότες