Υλικά
Για τις κρέπες
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι γάλα
2 αβγά
αλάτι
βούτυρο ή λάδι για το τηγάνι
100γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης ή άλλο πικάντικο τυρί τριμμένο για το πασπάλισμα
Για τη γέμιση
½ κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο, ψιλοκομμένο
250γρ. ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ
50γρ. βούτυρο
30γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ λίτρο γάλα
Διαδικασία
Ετοιμάζετε τις κρέπες: Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το γάλα και τα αβγά με τον αβγοδάρτη, μέχρι να πάρετε ένα λείο χυλό με την πυκνότητα του μελιού. Αν είναι πολύ σφιχτός, προσθέτετε λίγο νερό. Αλατίζετε κι αφήνετε το χυλό να σταθεί για 10 λεπτά.
Βουτυρώνετε ένα αντικολλητικό τηγανάκι και ρίχνετε ένα τέταρτο φλιτζανιού από το χυλό. Με κυκλικές κινήσεις γυρίζετε το τηγάνι για να απλωθεί το μίγμα και να καλύψει τον πάτο του. Το αφήνετε στη φωτιά να ψηθεί για 1 λεπτό πριν γυρίσετε την κρέπα να ψηθεί και από την άλλη. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να φτιάξετε όλες τις κρέπες, βουτυρώνοντας κάθε φορά το τηγανάκι. Τις αφήνετε στην άκρη.
Φτιάχνετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Προσθέτετε το σπανάκι και συνεχίζετε το σοτάρισμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να τραβήξει τα υγρά του. Προσθέτετε τον άνηθο και το ανθότυρο. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει. Γεμίζετε τις κρέπες και τις τυλίγετε σε ρολά.
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα ζωηρά για μερικά λεπτά. Ρίχνετε το γάλα λίγο λίγο και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να έχετε μια λεία σάλτσα. Αλατοπιπερώνετε.
Ψήνετε τις κρέπες-κανελόνια: Σ’ ένα πυρίμαχο σκεύος απλώνετε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ. Τοποθετείτε από πάνω τις κρέπες τη μία δίπλα στην άλλη με το άνοιγμα προς τα κάτω και τις περιχύνετε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με τη γραβιέρα και το λαδοτύρι και τις ψήνετε στο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά, μέχρι να λιώσουν και να ροδίσουν τα τυριά. Σερβίρετε τα κανελόνια ζεστά.
Tips
Υπάρχει και η λύση του έτοιμου κανελονιού-ζυμαρικό, τα οποία μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα και να τα γεμίσετε με το μείγμα του σπανακιού πριν τα ψήσετε πάνω σε ένα στρώμα από μπεσαμέλ, περιχυμένα πάλι με μπεσαμέλ και πασπαλισμένα με τυρί. Ωστόσο προτείνουμε να μπείτε στον κόπο της κρέπας γιατί το φαγητό σας θα γίνει σκάλες ανώτερο. Δεν είναι δύσκολη διαδικασία, το μόνο που θέλει είναι να της δώστε λίγο χρόνο.
Πηγή: olivemagazine.gr
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food Styling: Elena Jefferey