Υλικά
- 5 κρέπες (βλέπε βασική συνταγή στο τέλος της συνταγής)
- 2 μπανάνες, σε λεπτές ροδέλες
- 80 γρ. σταφίδες μαύρες
- 30 ml ρούμι
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 80 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι για 1 – 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία, και θρυμματισμένα στον πολυκόφτη σε σκόνη
Για την καραμέλα
- 100 γρ. ζάχαρη
- 180 ml κρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα κακάο για το πασπάλισμα γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας
Διαδικασία
Γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις σταφίδες με το ρούμι, την μπανάνα, το φουντούκι και τη σοκολάτα και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε. Καραμέλα: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με περίπου 60 ml νερό και τη ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Δεν ανακατεύουμε, αλλά κάθε τόσο σείουμε την κατσαρόλα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος (προσεκτικά για να μην καούμε) και ξαναβάζουμε στη φωτιά, ανακατεύοντας για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθεί και να σχηματιστεί μια ρευστή καραμέλα. Ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Κρέπες
Βάζουμε κάθε κρέπα σε πιάτο, μοιράζουμε τη γέμιση στην επιφάνειά τους και τυλίγουμε σε ρολό ή διπλώνουμε στη μέση. Περιχύνουμε με λίγη από την καραμέλα. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο κακάο ή ζάχαρη άχνη και γλυκό του κουταλιού και συνοδεύουμε με παγωτό πραλίνα.
Βασική συνταγή για κρέπες
- Προετοιμασία: 5΄, Αναμονή: 30΄, Ψήσιμο: 10΄
Υλικά (για 10 κρέπες διαμέτρου 22 εκ.)
- 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη (κρυσταλλική)
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 αυγά
- 30 γρ. βούτυρο αγελάδος (το ζεσταίνουμε σε ένα τηγανάκι μέχρι να λιώσει)
- 1 κουτ. γλυκού μπράντι (προαιρετικά)
- 240 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες περίπου
- 60 γρ. βούτυρο (για το «ψήσιμο» των κρεπών)
Διαδικασία
Χτυπάμε σε ένα μπολ με το σύρμα ή στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε όλα τα υλικά για τις κρέπες μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος, ρευστός χυλός. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, να «ξεκουραστεί». Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα τηγάνι περίπου 22 εκ. και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
Γεμίζουμε ένα φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ με το χυλό, τον ρίχνουμε στο τηγάνι και το σείουμε ώστε να απλωθεί γρήγορα ο χυλός και να καλύψει όλη την επιφάνεια του τηγανιού. «Ψήνουμε» για περίπου 1/2 λεπτό, μέχρι η κρέπα να χρυσίσει από την κάτω πλευρά και να ξεκολλάει από τον πυθμένα. Τη γυρίζουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα και συνεχίζουμε το «ψήσιμο» για 1/2 λεπτό ακόμη, μέχρι να χρυσίσει. Την αδειάζουμε σε μια πιατέλα.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός. Σκεπάζουμε την πιατέλα με τις κρέπες με αλουμινόχαρτο, για να μην ξεραθούν μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε. Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε ανάμεσα στις κρέπες αντικολλητικό χαρτί, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους, να τις καλύψουμε με αλουμινόχαρτο και να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο μέχρι 2 ημέρες. Οταν θελήσουμε να τις χρησιμοποιήσουμε, τις ζεσταίνουμε ελαφρώς σε ένα τηγανάκι.
Πηγή: gastronomos.gr