Θα κατάστασης:
2 κιλά μήλα
1 κούπα νερό
1 λεμόνι
μικρά βαζάκια με βιδωτό καπάκι
Διαδικασία:
* Πλένω τα μήλα, τα κόβω στη μέση δύο φορές και αφαιρώ τον πυρήνα (βλέπε φώτο). Αφαιρώ το φλούδι και κόβω τα μήλα μου σε πιο μικρά κομμάτια.
* Σε μια κατσαρόλα βάζω 1 κούπα νερό και ρίχνω μέσα τα μήλα. Στίβω και προσθέτω το χυμό από το λεμόνι. Ανοίγω το μάτι στο δυνατό και ανακατεύω ανά διαστήματα. Μόλις βράσει χαμηλώνω σε μέτρια θερμοκρασία, κλείνω το καπάκι και αφήνω για 20 λεπτά.
* Αφαιρώ από τη φωτιά και με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρω τα μήλα στο multi (σε 2 ή 3 δόσεις). Θα χρειαστούν μερικά δευτερόλεπτα ώστε να δημιουργηθεί μια ωραία κρέμα. Πετάω το νερό που τυχόν έχει μείνει στην κατσαρόλα και ξαναβάζω μέσα την κρέμα μου για ένα τελευταίο γρήγορο βράσιμο (1-2 λεπτά). Αφαιρώ από το μάτι και το αφήνω στην άκρη. Στη συνέχεια μοιράζω την κρέμα στα βάζα και τα κλείνω. Αφού κρυώσουν τα τοποθετώ στο ψυγείο.
* Η κρέμα σου μπορεί να καταναλωθεί μέσα στις επόμενες 6-7 ημέρες. Αν θέλεις να διατηρηθεί για πολλές εβδομάδες τότε πρέπει να ακολουθήσεις τη διαδικασία της κονσερβοποίησης: Σε μια κατσαρόλα τοποθέτησε τα κλειστά βάζα (να μην ακούμπησε μεταξύ τους) και γέμισε την κατσαρόλα μέχρι και 1 εκατοστό πάνω από τα καπάκια. Βάλε την κατσαρόλα στο μάτι για να ζεσταθεί το νερό (με τα βάζα μέσα) και μόλις άρχισε να βράζει, χαμήλωσε σε μέτρια θερμοκρασία. Μετά από 20 λεπτά αφαίρεσε την κατσαρόλα από το μάτι και άφησέ τα να κρυώσουν για τουλάχιστον 5-6 ώρες πριν τα βάλεις στο ψυγείο. Η αποστείρωση έχει πετύχει αν το καπάκι έχει ρουφήξει ελάχιστα προς τα μέσα. Όταν θα πάς να ανοίξεις θα ακουστεί το χαρακτηριστικό “ποπ”.
Πολύ σύντομα θα έχουμε μαζί τους χιλιάδες τρόπους που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή την κρέμα. Μέχρι τότε μπορείς να τις προσθέσεις στο γιαούρτι σου ή να αντικαταστήσεις τις μαρμελάδες με τις απίστευτες ποσότητες ζάχαρης.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
– Χρησιμοποίησε μικρά βάζα γιατί αλλιώς δε θα μπορέσεις να κάνεις τη διαδικασία της αποστείρωσης.
– Αν θέλεις μπορείς να φτιάξεις μισή δόση (1 κιλό μήλα, μισή κούπα νερό και μισό λεμόνι)
– Μπορείς να κρατήσεις το φλούδι στα μήλα, απλά η κρέμα σου θα βγει πιο σκούρα και λίγο πιο βαριά στη γεύση.
– Προσοχή στην αποστείρωση: τα βάζα τα έχουμε εξαρχής μέσα στο νερό. Αν τα βάλεις μέσα όταν το νερό βράζει ήδη θα σπάσουν.
Πηγή: happythings.gr