Κρέμα αμυγδάλου με καραμελωμένα αμύγδαλα

2 λεπτά ανάγνωσης

Νίκη Χρυσανθίδου

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για την κρέμα

  • 400 ml γάλα πλήρες
  •  160 γρ. αμύγδαλα λευκά, χτυπημένα στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν σκόνη
  •  100 γρ. ζάχαρη
  •  3 κρόκοι αυγών
  •  2 φύλλα ζελατίνης (10 γρ.)
  •  250 ml κρέμα γάλακτος, χτυπημένη στο μίξερ για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνει σαντιγί

Για τα αμύγδαλα

  • 150 γρ. αμύγδαλα λευκά
  •  80 γρ. ζάχαρη

Διαδικασία

για την κρέμα

  1. Για την κρέμα αμυγδάλου με καραμελωμένα αμύγδαλα ξεκινάμε και μουλιάζουμε τη ζελατίνη για 10 λεπτά σε ένα μπολ με κρύο νερό.
  2. Παράλληλα, ζεσταίνουμε το γάλα και τα αμύγδαλα σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το μείγμα να φουσκώνει, ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε και ξαναρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και τους ρίχνουμε μέσα στο μείγμα του γάλακτος.
  5. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε σε μπολ.
  7. Στύβουμε με τα χέρια μας τα φύλλα ζελατίνης και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
  8. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να πήξει ελαφρά.
  9. Ρίχνουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε να αναμειχθεί.

Για τα αμύγδαλα

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει.
  2. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να καραμελώσουν.
  3. Τα απλώνουμε σε μια λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 20-30 λεπτά.
  4. Θρυμματίζουμε στον πολυκόφτη τα μισά αμύγδαλα, τα μοιράζουμε σε μπολ και αδειάζουμε από πάνω την κρέμα.
  5. Γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα ολόκληρα καραμελωμένα αμύγδαλα και διατηρούμε στο ψυγείο, μέχρι να σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 128.

Πηγή: gastronomos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο