Νίκη Χρυσανθίδου
Υλικά
Μερίδες: 6-8
Για την κρέμα
- 400 ml γάλα πλήρες
- 160 γρ. αμύγδαλα λευκά, χτυπημένα στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν σκόνη
- 100 γρ. ζάχαρη
- 3 κρόκοι αυγών
- 2 φύλλα ζελατίνης (10 γρ.)
- 250 ml κρέμα γάλακτος, χτυπημένη στο μίξερ για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνει σαντιγί
Για τα αμύγδαλα
- 150 γρ. αμύγδαλα λευκά
- 80 γρ. ζάχαρη
Διαδικασία
για την κρέμα
- Για την κρέμα αμυγδάλου με καραμελωμένα αμύγδαλα ξεκινάμε και μουλιάζουμε τη ζελατίνη για 10 λεπτά σε ένα μπολ με κρύο νερό.
- Παράλληλα, ζεσταίνουμε το γάλα και τα αμύγδαλα σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το μείγμα να φουσκώνει, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε και ξαναρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και τους ρίχνουμε μέσα στο μείγμα του γάλακτος.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε σε μπολ.
- Στύβουμε με τα χέρια μας τα φύλλα ζελατίνης και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
- Ανακατεύουμε να αναμειχθούν και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να πήξει ελαφρά.
- Ρίχνουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε να αναμειχθεί.
Για τα αμύγδαλα
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει.
- Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να καραμελώσουν.
- Τα απλώνουμε σε μια λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 20-30 λεπτά.
- Θρυμματίζουμε στον πολυκόφτη τα μισά αμύγδαλα, τα μοιράζουμε σε μπολ και αδειάζουμε από πάνω την κρέμα.
- Γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα ολόκληρα καραμελωμένα αμύγδαλα και διατηρούμε στο ψυγείο, μέχρι να σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 128.
Πηγή: gastronomos.gr