Υλικά Συνταγής
2 φύλλα σφολιάτας
1 κρόκος αυγού
2 κουταλιές σουσάμι
1-1/2 κιλό αρνί ή κατσίκι
κατά προτίμηση από νεαρό ζώο
χεράκι η μπούτι
1 ξερό κρεμμύδι
600 γρ. ανθότυρο Κρήτης
400 γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης
200 γρ. στάκα Κρήτης
200 γρ. μαλάκα Κρήτης
2 κ.σ. ψιλοκομμένος δυόσμος
2-3 πρέζες κανέλα
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Για την πασχαλινή κρεατότουρτα, ξεπλένουμε πρώτα το κρέας, το βάζουμε σε κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με νερό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ξαφρίζουμε την επιφάνεια, όποτε είναι αναγκαίο. Αφήνουμε να μαλακώσει καλά το κρέας και αφού κρυώσει λίγο, το ξεψαχνίζουμε και το ψιλοκόβουμε. Το αλατοπιπερώνουμε. Κρατάμε 1/2 φλ. ζωμό κρέατος για τη γέμιση. Τον υπόλοιπο, τον χρησιμοποιούμε για πιλάφι ή σούπα.
Σε μπολ βάζουμε όλα τα τυριά, την κανέλα με μέτρο και το δυόσμο, και τα ανακατεύουμε. Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος. Απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Κάνουμε μια στρώση με τα μισά τυριά, απλώνουμε σε μια στρώση όλο το κρέας και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα τυριά. Ραντίζουμε με το ζωμό κρέατος.
Βρέχουμε τις άκρες της κάτω σφολιάτας και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Τσιμπάμε τις ενώσεις να κολλήσουν τα δυο φύλλα. Τρυπάμε την επιφάνεια της τούρτας και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς C, για περίπου 50 λεπτά. Στα μισά του ψησίματος αλείφουμε την επιφάνεια με κρόκο διαλυμένο με λίγο νερό.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι να ροδίσει η κρεατότουρτα. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την κόβουμε σε κομμάτια.
Συμβουλές
Είναι απαραίτητο να τρυπήσουμε την επιφάνεια την πίτας, ώστε να αναπνέει και να γίνει κριτσανιστή.
Πηγή: argiro.gr