Με αρνητικό πρόσημο βγαίνει η χρονιά σε Κλημεντίνες και Νόβα, ως αποτέλεσμα της αναιμικής ζήτησης και της έλλειψης εργατικών χεριών. Χιλιάδες οικογένειες σε πολλές ζώνες παραγωγής έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, με την πολιτεία και το ΥπΑΑΤ, να είναι πλέον επιβεβλημένο να παρέμβουν με όποια εργαλεία διαθέτουν.
Ο κ. Θανάσης Κερασιώτης, παραγωγός Κλημεντίνης από την περιοχή των Καλυβίων, λίγο έξω από το Αγρίνιο, μια περιοχή με μακρά παράδοση και στα εσπεριδοειδή δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι εξαρχής η χρονιά ήταν προβληματική για τις Κλημεντίνες στην περιοχή, αλλά και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, καθώς πέρασε χαλάζι δυο και τρεις φορές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα και στην ποιότητα. Πλέον, τονίζει ο ίδιος, όπως έχει εξελιχθεί και εμπορικά η χρονιά, ευτύχημα θα είναι να μη μείνει στο δέντρο το προϊόν, καθώς η ζήτηση είναι πεσμένη. Σύμφωνα με τον κ. Κερασιώτη, σε αυτό έχει συμβάλλει ο ζεστός καιρός, που δεν ευνοεί την κατανάλωση εσπεριδοειδών κι ενώ οι τιμές παίζουν κάτω από τα 20 λεπτά στις συμβατικές Κλημεντίνες. Τα βιολογικά πάντως έπιασαν στο ξεκίνημα γύρω στα 38 λεπτά το κιλό, με τα ερτγατικά όμως στα επίπεδα των 11-12 λεπτών, αντί 8 πέρσι.
Πληροφορίες από την περιοχή του Μεσολογγίου, που τελευταία έχει μεγάλη ανάπτυξη στα εσπεριοδειδή, κάνουν λόγο για τιμές που δεν καλύπτουν καν το κοστολόγιο, της τάξης ακόμα και των 15 λεπτών ανά κιλό.
Στην κοντινή Άρτα, οι παραγωγοί της περιοχής παρουσιάζουν δραματική την κατάσταση που επικρατεί, αφού ο μεγαλύτερος όγκος του προϊόντος, παραμένει αμάζευτος, δεν υπάρχει ζήτηση και οι αγρότες παρακαλάνε τους εμπόρους για να πουλήσουν προϊόν. Όπως αναφέρει ο κ. Κώστας Παντελής, που καλλιεργεί 20 στρέμματα με Κλημεντίνες κοντά στην πόλη της Άρτας, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η συνεχιζόμενη έως και σήμερα έλλειψη στα εργατικά χέρια, αφού ακόμα κι αν υπάρξει έμπορος που θα θέλει το προϊόν, ο παραγωγός δεν είναι σε θέση να κάνει τη συλλογή. Και μίλαμε μάλιστα για ένα άριστο ποιοτικά προϊόν.
Καλύτερη είναι η κατάσταση για τις Κλημεντίνες στην Αργολίδα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει κάτσει γενικώς η αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Καραγιάννη, παραγωγό με Κλημεντίνες από την περιοχή του Ναυπλίου, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα γίνονταν κοπές στις Κλημεντίνες με μικτή τιμή το ανώτερο 45 λεπτά, με ένα κόστος για τα κοπτικά στα 6,5 λεπτά. Τις τελευταίες ημέρες όμως και παρά τις πολύ καλές ποιότητες, η αγορά έχει φρενάρει, κάτι στο οποίο συντελεί και το γεγονός ότι συμπέφτει και η κοπή των Νόβα, που είναι και αρκετά στην περιοχή.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Ντόκος, παραγωγός από την Αργολίδα «στις Κλημεντίνες συνεχίζονται αν και με αργό ρυθμό οι κοπές. Έχουν μείνει περιβόλια πίσω, γιατί είχαν αρχίσει στο μεσοδιάστημα οι κοπές και στα Νόβα. Οι ποιότητες είναι καλές, αλλά οι τιμές στις Κλημεντίνες δεν ξεπερνούν τα 35 με 40 λεπτά μικτά, με τα κόστη της κοπής να αγγίζουν και τα 12 λεπτά το κιλό». Σύμφωνα με τον κ. Ντόκο, τα Νόβα έχουν σχεδόν τελειώσει, με τις τιμές παραγωγού στα 45 λεπτά μικτά και τα κοπτικά (έξοδα) στα 8 με 10 λεπτά ανά κιλό.
Στη Λακωνία τέλος παρά πολλά είναι τα κτήματα με Κλημεντίνες που έμειναν χωρίς να μαζευτούν οι καρποί. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Μένεγας, παραγωγός από την περιοχή, με Κλημεντίνες και Νόβα «η χρονιά φέτος είναι δύσκολη από την άποψη της ζήτησης και των τιμών. Οι περισσότερες Κλημεντίνες έχουν μείνει στα δέντρα. Προσωπικά κατάφερα να κόψω την περασμένη εβδομάδα με 25 λεπτά καθαρά. Στα Νόβα φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα από τους εμπόρους, αλλά δεν παύει να είναι δύσκολη η σεζόν. Ποιοτικά είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Όμως το κόστος παραγωγής είναι υψηλό, στα 300 ευρώ το στρέμμα για τα Νόβα. Όμως και οι στρέμματικές αποδόσεις είναι καλές, καθώς με 10-20 στρέμματα, ανάλογα και το κτήμα, μπορεί να πάρεις 6-7 τόνους το στρέμμα».
Πηγή: agrotypos.gr