30 Νοέμβρη έφτασε και είναι του Αγίου Αντρέα, ή αλλιώς «Τρυποτηγανά», καθώς τη μέρα της γιορτής του συνηθίζουμε να τηγανίζουμε κουταλίτες ή λουκουμάδες .
Ένα έθιμο που μας έρχεται από πάλια και που μας ελέγαν πως όποια νοικοκυρά το αμελήσει τούτο το έθιμο θα της τρυπούσε ο άγιος το τηγάνι!
Με το καινούργιο λάδι για να το δοκιμάσουμε λοιπόν δοκιμάζουμε κάθε χρόνο ευλαβικά του Άη-Αντρέα τους κουταλίτες μας!
Την ώρα που όλη η οικογένεια είναι μαζεμένη στο σαλόνι,τι πιο ευχάριστο να φτιάξεις το πιο γρήγορο γλυκό της Κρήτης.Με μέλι ή με πετιμέζι μεγάλωσε και συνεχίζει να μεγαλώνει πολλές γενιές στην Κρήτη μας.Όλες τις ώρες τις μέρας, οι κουταλίτες είναι μία γλυκιά περιπλάνηση στη φιλοσοφία των απλών με, αλλά πεντανόστιμων συνταγών του τόπου μας.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι ΓΟΧ
1 ποτήρι ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο
χυµό 1 πορτοκαλιού
½ κουταλάκι αλάτι
λίγο νερό
πετιµέζι ή μελι
ελαιόλαδο για το τηγάνισµα
Εκτέλεση:
Σε µία λεκάνη χτυπάµε το λάδι, το αλάτι και τον χυµό του ποροκαλιού. Προσθέτουµε το αλεύρι και ζεστό νερό µέχρι να γίνει µια ζύµη πολύ απαλή,αφράτη και µαλακή. Ανοίγουµε στα χέρια μας λεπτά φυλλαράκιατα, τα οποία τα τηγανίζουµε σε καυτό ελαιόλαδο µέχρι να ροδίσουν και σερβίρουµε περιχυµένα µε πετιµέζι και πασπαλισµένα µε κανέλα ή με μέλι και βάζουμε και καρύδια!
Πηγή: evaparakentaki.com