Εμείς οι Κρητικοί λατρεύουμε το κουνέλι. Συνήθως το κάνουμε είτε στο τηγάνι, σβησμένο με λίγο κρασί (ή και ξύδι), όταν το θέλουμε να το σερβίρουμε ως μεζέ, είτε κοκκινιστό, όταν το θέλουμε ως κυρίως πιάτο. Θυμάμαι πως τίποτα δεν με ενθουσίαζε περισσότερο από τη φωνή της μαμάς όταν μας ρώταγε αν θέλουμε κουνελάκι κοκκινιστό για μεσημεριανό. Κουνελάκι το έλεγε πάντα και όχι κουνέλι. Αυτό το φαγητό, ακριβώς επειδή σου βγάζει μία θαλπωρή, το θεωρώ χειμερινό φαγητό, ιδανικό για μία κρύα, βροχερή μέρα. Παρόλα αυτά, επειδή το αγαπάω τόσο πολύ,το κάνω όλο το χρόνο με κάθε ευκαιρία που θα μου δοθεί. Συνοδέψτε το ιδανικά με τηγανητές πατάτες αλλά αν το θέλετε λίγο πιο ελαφρύ, μαγειρέψτε τις πατάτες μέσα στη σάλτσα όπως κάνω εδώ.
ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΚΟΥΝΕΛΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ
Όπως με τις περισσότερες συνταγές αυτού του είδους, θα πρέπει να αρχίσετε με το καλο σοτάρισμα του κρέατος. Αυτό θα δώσει βαθιά και έντονη γεύση στο φαγητό σας λόγω του καραμελώματος των πρωτεινών του κρέατος. Μην αρκεστείτε στην απλή αλλαγή του χρώματος από κόκκινο σε υπόλευκο. Αφήστε το να πάρει ένα σκούρο χρυσοκαφετί χρώμα.
Αφού τσιγαρίσετε καλά το κρέας από όλες τις πλευρές, θα προσθέσετε το κρεμμύδι και τα μπαχαρικά. Αν και δεν είναι εντελώς απαραίτητο, είναι προτιμότερο να αφαιρέσετε το κρέας από την κατσαρόλα, προκειμένου το κρεμμύδι να μαγειρευτεί πιο γρήγορα και ομοιόμορφα.
Προσθέστε τα υγρά, αφήστε το να κοχλάσει και χαμηλώστε τη φωτιά σε σημείο που να σιγοβράζει. Σκεπάστε και μαγειρέψτε μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό και να αποχωρίζεται από το κόκκαλο.
Επειδή το κουνέλι είναι πολύ νόστιμο κρέας δεν χρειάζεται πολλά υλικά τα οποία ίσως σκεπάσουν τη γεύση του. Αυτή η Κρητική συνταγή λοιπόν, χρησιμοποιεί λίγα και απλά υλικά. Κρασί (όχι απαραίτητα ακριβό, αλλά ένα που μας αρέσει να πίνουμε και σκέτο), 1-2 φύλλα δάφνης, και λίγο μπαχάρι είναι αρκετά για να δώσουν χαρακτήρα στο πιάτο. Η ντομάτα δίνει όγκο και οξύτητα στη σάλτσα και την κάνει αρκετή για να ρίξουμε πάνω από τα ζυμαρικά, το ρύζι ή τον πουρέ μας.
Αν τυχαίνει να ξέρετε κάποιον κυνηγό, να σας πω ότι με την ίδια συνταγή μπορείτε να φτιάξετε και λαγό κοκκνιστό. Η μόνη διαφορά είναι πως ο λαγός ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερη ώρα μαγειρέματος για να μαλακώσει.
Η συνταγή
Αυτή η εύκολη συνταγή για κουνέλι κοκκινιστό με κρασί και σάλτσα ντομάτας είναι ιδιαίτερα αγαπητή ιδίως στην Κρήτη. Γίνεται και με λαγό, αν βρείτε.
Course: Δείπνο, Κυρίως γεύμα
Κουζίνα: Ελληνική, Μεσογειακή, Χωρίς Γλουτένη
Keyword: κοκκινιστό, κουνέλι, κρασί, λαγός, σάλτσα, συνταγή
Μερίδες: 4
Θερμίδες: 657 kcal
Συγγραφέας: Ευθύμης
Συστατικά
- 1μέτριο κουνέλι σε κομμάτια ή 4-6 πόδια/μπουτάκια
- 3κουταλιές ελαιόλαδο
- 1κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2φύλλα δάφνης
- 4-5σπόρους μπαχάρι
- 1κούπα λευκό ή ροζέ ξηρό κρασί
- 1κονσέρβα ντομάτα στον τρίφτη
- αλάτι και πιπέρι
- 4πατάτες κομμένες σε κύβους
Οδηγίες
- Βάλτε μία βαθιά κατσαρόλα να κάψει. Προσθέστε το ελαιόλαδο και το κουνέλι σε μία στρώση. Αν το κουνέλι δε χωράει σε μία στρώση, θα το τσιγαρίσετε σε δόσεις. Αφήστε το να ροδίσει από τη μία πλευρά και γυρίστε για να τσιγαριστεί και από την άλλη.
- Αφαιρέστε το κρέας και προσθέστε το κρεμμύδι, το μπαχάρι, τη δάφνη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατέψτε μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και να γίνει διαφανές. Επιστρέψτε το κρέας στην κατσαρόλα και προσθέστε το κρασί και την ντομάτα. Όταν αρχίσει να κοχλάζει ελαττώστε τη θερμοκρασία σε χαμηλό βρασμό, σκεπάστε και σιγομαγειρέψτε για 30 λεπτά.
- Μετά από 30 λεπτά προσθέστε τις πατάτες και το αλάτι. Ανακατέψτε απαλά και κουνήστε την κατσαρόλα μια δυο φορές ώστε τα υλικά να κατανεμηθούν ομοιόμορφα. Προσθέστε βραστό νερό (αν χρειάζεται) τόσο ώστε σχεδόν να σκεπάζει το φαγητό. Μαγειρέψτε για μία ώρα ή μέχρι το κρέας και οι πατάτες να είναι μαλακές.
Σημειώσεις
Μην στριμώχνετε το κρέας στην κατσαρόλα όταν το σοτάρετε. Κάντε το σε δόσεις αν δε χωράει όλο σε μία στρώση.
Αν δεν θέλετε να βάλετε ντομάτα, βάλτε επιπλέον μία κούπα κρασί.
Πηγή: thehungrybites.com