Ο Ηλίας Μαμαλάκης σου φέρνει μια συνταγή από την Κάσο για εξαιρετικά κουκιά στο φούρνο! Όπως σημειώνει και ο ίδιος “Η κασιώτικη συνταγή έχει εξαιρετικά νόστιμα αποτελέσματα και συνίσταται ακόμα και για δίαιτες που δεν επιτρέπουν πολύ κρέας”.
Συστατικά
½ κιλό ξερά κουκιά
3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
3 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουτ γλυκού ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
Ξέπλυνε με άφθονο νερό τα κουκιά και βάλε τα σε μια λεκάνη μαζί με άφθονο κρύο νερό να μουλιάσουν τουλάχιστον για 12 ώρες.
Τα βγάζεις και τα τρίβεις μεταξύ τους και βγάζεις όσο περισσότερα φλούδια μπορείς. Δεν είναι ανάγκη να βγουν όλα.
Τα βάζεις σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και τα βράζεις για ½ ώρα.
Κατόπιν τα αδειάζεις μέσα σε ένα ταψί, προσθέτεις τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, τις ντομάτες, το λάδι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και κρύο νερό μέχρι να σκεπαστούν.
Σκεπάζεις το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνεις στους 180 βαθμούς για 1 ώρα με το ταψί σκεπασμένο.
Βγάλε το αλουμινόχαρτο και συνέχισε το ψήσιμο για ακόμα 20 λεπτά.
Σβήσε το φούρνο και άφησε τα κουκιά μέσα τουλάχιστον για άλλη ½ ώρα.
Τα σερβίρεις ζεστά ή κρύα συνοδεύοντάς τα με μαύρες ελιές και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Tip
Καλό είναι πριν τα βάλεις να μουλιάσουν να “ξεματίσεις” όπως λέμε τα κουκιά, δηλαδή με ένα κοφτερό μαχαιράκι να αφαιρέσεις το μαύρο “μάτι” που έχουν στο πάνω μέρος τους ώστε να ψηθούν καλύτερα.
Πηγή: tlife.gr