Υλικά
1 κοτόπουλο (περίπου 2 κιλά – κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής)
2 φλιτζ. τσ. ρώγες από σταφύλι Μοσχάτο, κομμένες στη μέση και ξεσποριασμένες
100 γρ. αμύγδαλα
1 φλιτζ. τσ. γλυκό κρασί από Μοσχάτο (π.χ. Μοσχάτο Λήμνου)
1/2 φλιτζ. τσ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
Από 1/2 κ.κ. κανέλα και μοσχοκάρυδο τριμμένο
Κλωναράκι φρέσκιας μαντζουράνας ή 1 κ.σ. ξερή
3 κ.σ. βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Ανάβουμε το φούρνο στους 190°.
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κοτόπουλο.
Το αλείφουμε μέσα-έξω με 1 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο, αλάτι πιπέρι, τα μπαχαρικά, και βάζουμε στην κοιλιά του τη μαντζουράνα ή, αν δεν έχουμε, δύο κλωναράκια θυμάρι.
Το βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος με 1 φλιτζ. τσαγιού ρώγες, το περιχύνουμε με το κρασί και το ψήνουμε για 1 1/2 ώρα.
Το βγάζουμε από το σκεύος μαζί με όσες ρώγες διατηρούνται, το βάζουμε σε πιατέλα και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Σε ένα τηγανάκι λιώνουμε 1 κουτ. σούπας βούτυρο και καβουρδίζουμε με προσοχή τα αμύγδαλα.
Μόλις κρυώσουν λίγο, τα χοντροκόβουμε στο μούλτι.
Περνάμε από σουρωτήρι τη σάλτσα του κοτόπουλου και κατόπιν αφαιρούμε όσο λίπος μπορούμε (αν έχουμε χρόνο, βάζουμε ένα μπολ με τη σάλτσα στο ψυγείο ώστε να παγώσει το λίπος και να το αφαιρέσουμε ευκολότερα).
Βάζουμε τη σάλτσα σε τηγάνι, προσθέτουμε το υπόλοιπο σταφύλι, τα 2/3 των αμυγδάλων και την κρέμα και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά, να πήξει ελαφρά. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες, το βάζουμε στο σκεύος σερβιρίσματος και το περιχύνουμε με μερικές κουταλιές σάλτσα.
Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα αμύγδαλα και σερβίρουμε την υπόλοιπη σάλτσα σε μπολ. Το φαγητό αυτό ταιριάζει με ένα λευκό ρύζι.
Πηγή: athinorama.gr