Υλικά:
Ένα κοτόπουλο ολόκληρο ή σε μερίδες
Ένα σακουλάκι μπάμιες κατεψυγμένες μεγάλο (1kg)
¾ του κουτιού συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ζάχαρη
Λίγο ξύδι
Εκτέλεση:
Επειδή η δική μου κότα ήταν χωριάτικη και φοβήθηκα να μην γίνει σκληρή, την έβρασα για μισή ώρα στη χύτρα με λίγα δαφνόφυλλα και λίγο αλάτι. Τον ζωμό τον κράτησα φυσικά για άλλο φαγάκι αλλά και για να νοστιμίσω αυτό.
Εντωμεταξύ άφησα τις μπάμιες να σταθούν για 30 λεπτά στο τρυπητό ραντισμένες με ξύδι για να μην βγάλουν πολύ από αυτό το κολλώδες υγρό, μετά τις ξέπλυνα και τις άφησα να στραγγίσουν.
Σοτάρισα το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ελαιόλαδο και πρόσθεσα τον χυμό και τον πελτέ ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, 3 κουτάλες από τον ζωμό που είχα (εσείς αν δεν βράσετε την κότα βάλτε νερό ή άλλο ζωμό) και άφησα να πάρει μια βράση.
Τοποθέτησα το κοτόπουλο στη μέση της γάστρας και γύρω γύρω αράδιασα τις μπάμιες.
Περιέλουσα με τη σάλτσα και έψησα στους 190οC για μία ώρα με κλειστή τη γάστρα και για άλλη μισή ώρα με ανοικτή τη γάστρα μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και οι μπάμιες. Προσθέτω ζωμό ή νερό αν χρειαστεί στο ενδιάμεσο.
Πηγή: greekmasa.gr