Οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε αν βγει θετικό το τεστ για τον κορονοϊό έδωσε ο ΙΣΑ.
Ειδικότερα, σε έκτακτη σύσκεψη πραγματοποίησε η Επιστημονική Επιτροπή του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής και η Ομάδα Εργασίας του ΕΟΔΥ, με θέμα τη λειτουργία του Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την Covid-19 που συγκροτήθηκε από τον ΙΣΑ και την Περιφέρεια Αττικής, συζητήθηκαν τα ιδιαίτερα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα και τονίστηκε η ανάγκη για αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης από όλους τους πολίτες.
Εξετάστηκε το πρωτόκολλο θεραπείας για τους εξωνοσοκομειακούς ασθενείς ,με βάση τις επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ, το οποίο θα αποσταλεί στους ιατρούς που συμμετέχουν στο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την Covid-19 ,του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής. Ο ΙΣΑ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των ιατρών σχετικά με όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα.
Ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των ημερών και τόνισε ότι ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υγειονομική θωράκιση της Αττικής και την προστασία των πολιτών.
«Καλούμε όλους τους πολίτες να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης ειδικά αυτές τις ημέρες της εορταστικής περιόδου. Πρέπει να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Τονίζουμε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της λοίμωξης, για την αποτροπή των επιπλοκών. Όταν βγει θετικό το τεστ, ο ασθενής πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα, με τον θεράποντα ιατρό του ή με το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για την Covid-19 του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής όπου μπορεί θα βρει τον εξειδικευμένο γιατρό της γειτονιάς του. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τον επιστημονικό κόσμο με την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση κάθε υγειονομικής κρίσης»,τόνισε ο Γ .Πατούλης.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σε περίπτωση θετικού εργαστηριακού ελέγχου, τα άτομα που είναι εμβολιασμένα ακόμη και με την τρίτη δόση θα πρέπει:
-Να παραμείνουν σε απομόνωση επί πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
– Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού- ελαττώνονται, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει χωρίς άλλα συμπτώματα, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας.
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.
Δείτε ΕΔΩ τι ισχύει για τα συμπτώματα και την καραντίνα
Πηγή: ieidiseis.gr