Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.
Tι παρατηρείται για την Κρήτη – Ποια η ποσοτική ανάλυση της δυναμικής της πανδημίας COVID-19 στην Κρήτη
Στο Ηράκλειο, εντοπίστηκαν χτες 51 κρούσματα, παρατηρείται μικρότερος αριθμός σε σχέση με προχθές. Το ανοδικό κύμα που έχει διαμορφωθεί, ξεπέρασε κατά πολύ σε ύψος το μέγιστο του 3ου κύματος και οφείλεται στο σχετικά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που φέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος Δ. Όμως η έντονη αναζωπύρωση έχει περιέλθει σε έντονη αποκλιμάκωση, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί (Σχήμα 45).
Στα Χανιά με 21 κρούσματα (Σχήμα 46) έχουμε μικρότερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με προχθές και η έντονα ανοδική πορεία, η οποία είχε προ ημερών φέρει τα Χανιά αρκετά πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, με ύψος 4ου κύματος που ξεπέρασε ήδη κατά πολύ τα 3 προηγούμενα, βρίσκεται σε αποκλιμάκωση, παρά τη διακύμανση των τελευταίων ημερών.
Μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 17 κρούσματα, όπου παρατηρήθηκε ένα πολύ έντονα ανοδικό κύμα (Σχήμα 47), το οποίο είναι ήδη 4 φορές ψηλότερο από το 3ο κύμα.
Στο Λασίθι παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σχέση με προχθές, καθώς εντοπίστηκαν 6 κρούσματα (Σχήμα 48), και παρουσιάζει ξανά σημάδια επιβράδυνσης, αλλά με διακυμάνσεις.
Το Λασίθι χρειάζεται προσοχή τώρα για να αποφευχθεί σημαντική αύξηση της διασποράς στην περιφερειακή ενότητα, ενώ οι 3 άλλες ενότητες της Κρήτης βρίσκονται σε αποκλιμάκωση λόγω των περιοριστικών μέτρων και του αυξημένου αριθμού ελέγχων που εφαρμόζονται.
Με πληροφορίες από enikos.gr