Μπορεί ακόμα να μην έχει ανακοινωθεί κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, ωστόσο η νέα αυτή παραλλαγή του φονικού ιού περικυκλώνει επικίνδυνα τη χώρα μας και έχει σημάνει συναγερμό τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο της χώρας μας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το MEGA, την ερχόμενη Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών και στο τραπέζι αναμένεται να πέσουν νέα μέτρα και εισηγήσεις, τα οποία θα έχουν στόχο κυρίως στους ανεμβολίαστους.
Οι εισηγήσεις της Επιτροπής θα αφορούν ουσιαστικά τους ανεμβολίαστους, με τον κλοιό των περιορισμών να σφίγγει κι άλλο.
Τα μέτρα που αναμένεται να εισηγηθεί η επιτροπή
Οι ειδικοί θα προτείνουν απαγορευτικό και στους εξωτερικούς χώρους εστίασης για όσους έχουν επιλέξει να μην κάνουν το εμβόλιο. Δηλαδή δε θα μπορούν να επισκεφτούν εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους ούτε με rapid tests, συνθήκη που ισχύει μέχρι τώρα.
Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να υποβάλλονται σε τρία και όχι δύο rapid tests την εβδομάδα προκειμένου να πηγαίνουν στις δουλειές τους, ενώ, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να επιστρέφει η μάσκα για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.
«Τοπικά μέτρα για να ‘σωθούν’ τα Χριστούγεννα»
Την ίδια στιγμή, κάποιοι επιστήμονες ζητούν τοπικά μέτρα, προκειμένου να «σωθούν» τα Χριστούγεννα. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος εκτίμησε πως συγκριτικά με άλλες χώρες «δεν είμαστε άσχημα, η θετικότητα είναι στο 1,5 και στις κόκκινες περιοχές φαίνεται να επιβραδύνεται».
Σχετικά με τα μέτρα, επέμεινε πως «ίσως χρειαστούν τοπικοί περιορισμοί τις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να μην έχουμε μετάδοση τα Χριστούγεννα».
Παραδέχθηκε ότι, «ο μόνος δείκτης που ανεβαίνει είναι οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι» εξηγώντας πως «οι εισαγωγές αφορούν κυρίως ανθρώπους άνω των 60 και στις ΜΕΘ άνω των 70 ετών, η πλειονότητα των οποίων είναι ανεμβολίαστοι».
Ερωτηθείς, τέλος για την παραλλαγή Όμικρον και για τη μεταδοτικότητά της, είπε πως «περιμέναμε επικράτηση της Δέλτα τον Αύγουστο και μέσα στον Ιούλιο είχε επικρατήσει. Οι πρώτες ενδείξεις της Όμικρον δείχνουν ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει, ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική.
Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντική η ιχνηλάτηση», κατέληξε.
Πηγή: in.gr