Συστατικά
Για το παντεσπάνι
50 γρ. βούτυρο
3 αυγά, χωρισμένα (κρόκοι από ασπράδια)
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ ξύσμα γκρέιπφρουτ
1 κ.γ αμυγδαλέλαιο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
Για την κρέμα λεμονιού
1 κούπα ζάχαρη
ξύσμα από 3 λεμόνια
4 αυγά
1 κούπα φρεσκοτριμμένο χυμό λεμονιού
1 κ.σ ζελατίνη η οποία έχει μαλακώσει σε 3 κ.σ νερό
125 γρ. βούτυρο κομμένο σε κομματάκια, σε θερμοκρασία δωματίου
Τρόπος παρασκευής συνταγής
Για το κέικ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Λιώνουμε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων.
Σε ένα μέτριο μπολ, χτυπάμε τα αυγά, το αμυγδαλέλαιο και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να πήξει.
Προσθέτουμε το ξύσμα από το γκρέιπ φρουτ.
Σε ένα καθαρό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια από τα αυγά μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Σταδιακά και με μαλακές κινήσεις προσθέτουμε τη μαρέγκα και το αλεύρι εναλλάξ στο μείγμα κρόκων – ζάχαρης.
Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μαλακά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο ταψάκι και καλύπτουμε τον πάτο του με αντικολλητικό χαρτί. ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για 10 λεπτά.
Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για πέντε λεπτά.
Αφαιρούμε προσεκτικά το κέικ από το ταψάκι και το αναποδογυρίζουμε πάνω σε ένα άλλο αντικολλητικό χαρτί. αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Για την κρέμα λεμονιού
Στο μπολ του μπεν μαρί τρίβετε τη ζάχαρη και το ξύσμα συγχρόνως με τα χέρια σας.
Προσθέτουμε τα αυγά και το χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα στο μπεν μαρί μέχρι η κρέμα να φτάσει τους 180 βαθμούς.
Θα μας πάρει περίπου 10 λεπτά. Μόλις η κρέμα φτάσει τους 180 βαθμούς (πάντα ανακατεύοντας), αφαιρούμε από τη φωτιά και τη βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τη ζελατίνη.
Χτυπάμε για λίγο μέχρι να διαλυθεί εντελώς.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει μέχρι να φτάσει τους 140 βαθμούς.
Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να ενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει μία μαλακή πηχτή κρέμα.
Βάζουμε σε δοχείο με καπάκι και ψύχουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες
Για τη συναρμολόγηση
Απλώνουμε την κρέμα στο κέικ και το τυλίγουμε ρολό.
Κλείνουμε το ρολό σε διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.
Λίγο πριν το σερβίρουμε αφαιρούμε τη μεμβράνη και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.
Διάρκεια: Προετοιμασία 15 λεπτά, μαγείρεμα 10 λεπτά
Πηγή : Lovecooking.gr