Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου
Μανώλης Στήθος
Ένας διαφορετικός χριστουγιεννιάτικος κορμός με το δροσερό άρωμα και τη γεύση του λεμονιού. Η βάση του είναι ένα κέικ λεμονιού, φίνο και μαλακό, και η γέμιση μια ντελικάτη κρέμα λεμονιού με αρωματικές νότες από βασιλικό. Η ίδια αυτή κρέμα καλύπτει και την επιφάνεια του κορμού – για πιο όμορφη εμφάνιση χρησιμοποιούμε σακούλα ζαχαροπλαστικής και φτιάχνουμε βουλίτσες με την κρέμα. Εδώ κι εκεί πάνω σε αυτές κολλάμε τραγανές μαρέγκες, που μπορούμε να φτιάξουμε ή να αγοράσουμε έτοιμες. Έτσι, σε κάθε μπουκιά εναλλάσσεται το μαλακό με το τραγανό στοιχείο, μια ωραία έκπληξη στο στόμα!
2 ώρες προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 10
Για το σιρόπι λεμονιού
- 100 γρ. νερό
- 100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 30 γρ. χυμός λεμονιού
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι
Για τις τραγανές μαρέγκες
- 50 γρ. ασπράδια αυγού (περίπου 2 ασπράδια, αλλά καλύτερα να τα ζυγίσουμε)
- 50 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
Για την κρέμα λεμονιού
- 4 γρ. φύλλα ζελατίνης (τα μουλιάζουμε σε ένα μπολάκι με πολύ κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε)
- 5 κρόκοι αυγών (100 γρ.)
- 1 αυγό ολόκληρο
- 50 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 110 γρ. χυμός λεμονιού
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- 20 γρ. φρέσκος βασιλικός
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, χτυπημένη σε σαντιγί
Για την πραλίνα αμυγδάλου
- 80 γρ. αμύγδαλα λευκά
- 120 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 30 γρ. νερό
Για το κέικ λεμονιού
- 170 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 3 αυγά
- 180 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 50 γρ. χυμός λεμονιού
- 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για τη συναρμολόγηση
- 200 γρ. πραλίνα αμυγδάλου
- λίγο κακάο για πασπάλισμα
Διαδικασία
Σιρόπι λεμονιού
- Για να φτιάξουμε το κορμό λεμονιού, ξεκινάμε βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός). Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.
Τραγανές μαρέγκες
- Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα.
- Προσθέτουμε σε δόσεις την άχνη και ομογενοποιούμε απαλά με μια μαρίζ.
- Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό και ίσιο (χωρίς δοντάκια) κορνέ και σχηματίζουμε στρογγυλές μαρέγκες πάνω σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 90°C για 75- 90 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος ή μέχρι να γίνουν τραγανές οι μαρέγκες. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Κρέμα λεμονιού
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, τους κρόκους και το αυγό και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα και να πάει να βράσει.
- Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και αλλάζουμε σκεύος.
- Προσθέτουμε τις καλά στραγγισμένες ζελατίνες και ανακατεύουμε ώστε να λιώσουν. Αφαιρούμε τον βασιλικό και βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει.
- Μόλις τη βγάλουμε, τη χτυπάμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να γίνει κρεμώδης.
- Ενσωματώνουμε τη σαντιγί ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ και μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με ίσιο κορνέ. Κρατάμε στο ψυγείο.
Πραλίνα αμυγδάλου
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα μαζί τα υλικά και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.
- Στην αρχή τα αμύγδαλα θα ζαχαρώσουν και θα αποκτήσουν ένα λευκό περίβλημα από τη ζάχαρη που θα κολλήσει πάνω τους. Συνεχίζοντας όμως το ανακάτεμα, θα λιώσει η ζάχαρη και θα γίνει καραμέλα. Μόλις καραμελώσουν όλα τα αμύγδαλα, τα αδειάζουμε σε μια λαδόκολλα.
- Περιμένουμε να κρυώσουν, τα σπάμε σε κομμάτια και τα αλέθουμε στον πολυκόφτη. Στην αρχή θα θρυμματιστούν και θα γίνουν σαν σκόνη και συνεχίζοντας θα γίνουν πολτός. Αυτός ο πολτός είναι η πραλίνα.
Κέικ λεμονιού
- Λιώνουμε το βούτυρο.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να γίνει κρεμώδες.
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού ανακατεύοντας και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ομογενοποιούμε. Τέλος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, ζεστό, και ανακατεύουμε.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μια φόρμα κορμού (κατά προτίμηση καμπυλωτή) διαστάσεων 35 x 7 εκ. και ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να βάζουμε ένα μαχαίρι στο κέικ και να βγαίνει στεγνό. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε.
Συναρμολόγηση
- Κόβουμε το κέικ στη μέση παράλληλα. Σιροπιάζουμε τις εσωτερικές επιφάνειες και των δύο κομματιών.
- Απλώνουμε στο κέικ της βάσης 200 γρ. πραλίνα αμυγδάλου και μία στρώση κρέμα λεμονιού.
- Βάζουμε από πάνω το άλλο μισό του κέικ. Σιροπιάζουμε και την εξωτερική πλευρά του κέικ.
- Καλύπτουμε το κέικ με την υπόλοιπη κρέμα λεμονιού κάνοντας βούλες σε διάφορα μεγέθη.
- Στολίζουμε με τις τραγανές μαρέγκες και πασπαλίζουμε ελαφρά με κακάο σε σκόνη.