Της Πέλλας Λασηθιωτάκη
Από τις πιο συγκινητικές στιγμές χθες στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κωνσταντίνου Ζ. Μπαντουβά, ήταν όταν κατέθεσε στεφάνι ο ανάπηρος πολέμου Κωστής Τσικαδιλάκης, που ζει μια ζωή με πρόσθετο πόδι, είναι παντρεμένος κι έχει μια εξαιρετική οικογένεια στο χωριό Αυγενική Ηρακλείου.
Ο Κωνσταντίνος Ζαχαρία Μπαντουβάς, από το χωριό Άνω Ασίτες Ηρακλείου, στις 27 Ιουνίου του 1942, συνελήφθη σε μπλόκο από τους στρατιώτες και τους δοσίλογους του διαβόητου εγκληματία πολέμου των ναζί, Σούμπερτ, που τότε δρούσε στην περιοχή του Ηρακλείου. Έγιναν κι άλλες συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, η γυναίκα του Κωνσταντίνου Μπαντουβά, Φιλαρέτη, που τότε ήταν έγκυος στον έβδομο μήνα και ο δεκατετράχρονος γιος του, Ζαχαρίας. Τους μετέφεραν στο κολαστήριο του αιμοσταγή Σούμπερτ στο χωριό Αυγενική. Έριξαν τον Κωνσταντίνο Μπαντουβά στο υπόγειο μαζί με τον γιο του. Τους υπόλοιπους, τους πήγαν σε ένα δωμάτιο. Οι «Σουμπερίτες» βασάνισαν τον Μπαντουβά με τον πιο φρικτό τρόπο και μάλιστα μπροστά στο παιδί του. Κάθε φορά που αρνιόταν να τους πει το παραμικρό για την κρυψώνα των όπλων και τους συνεργάτες του, έσπαγαν και από μία άρθρωσή του. Έβγαλαν το ένα του μάτι με ξιφολόγχη, πλήγωναν όλο του το κορμί και έβαζαν αλάτι στις πληγές.
Την επόμενη μέρα ( 28/6/1942) τον έσυραν στο δρόμο της Αυγενικής, μπροστά στα μάτια των κατοίκων του χωριού, που άφωνοι από τη φρικαλεότητα, έβλεπαν πώς ένα παλληκάρι, μεταμορφώθηκε σε άμορφη μάζα από σάρκες.
Δεν είπε το παραμικρό για συνεργάτες και κρυψώνα. Ζούσε και ψέλλισε μια μαντινάδα :
«Δεν το λυπούμαι το κορμί, σάρκα ΄ναι και θα λιώσει,
λυπούμαι πέντε ορφανά, ποιος θα τα μεγαλώσει»
Τον πυροβόλησαν, δεν του έδωσαν την χαριστική βολή και τον έθαψαν ζωντανό, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και του γιου του Ζαχαρία, ο οποίος, στη συνέχεια, στάθηκε σαν πατέρας στα μικρότερα αδέρφια του. Η Φιλαρέτη γέννησε στη φυλακή ένα αγόρι, που πήρε το όνομα του πατέρα του, Κωνσταντίνος. Το αγόρι μεγάλωσε, έγινε επιχειρηματίας, ο Κώστας Μπαντουβάς και κάθε χρόνο μνημονεύει τον πατέρα του, στην Αυγενική.
Ο Κώστας Μπαντουβάς πήρε την πρωτοβουλία να φιλοτεχνηθεί η προτομή του πατέρα του και να διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος. Ανέθεσε το έργο στον γλύπτη Μανώλη Χαρκούτση, που φιλοτέχνησε την προτομή του Κωνσταντίνου Ζαχαρία Μπαντουβά, με τρόπο ώστε να φαίνεται η ευγένεια του χαρακτήρα του. Πίσω από την προτομή έφτιαξε ένα μακρύ πέτρινο παγκάκι, το οποίο καταλήγει σε μία βρύση φτιαγμένη από πλακώδη μάρμαρα του Ψηλορείτη. Όπως λέει ο Μανώλης Χαρκούτσης, διαμόρφωσε έτσι τον χώρο, για να «κάθονται οι νέοι κοντά στην προτομή, κάτι που βοηθά να έχουν Μνήμη και να πίνουν νερό στο όνομα του Κωνσταντίνου Ζαχαρία Μπαντουβά και όλων όσοι θυσιάστηκαν για ένα καλύτερο αύριο».
Ιστορίες που μόνο η ζωή ξέρει να γράφει…
(Την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων διοργάνωσαν η κοινότητα και ο πολιτιστικός σύλλογος Αυγενικής, αποπτύοντας φόρο τιμής στον εθνομάρτυρα)