Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης Food styling: Σταυρούλα Φουτσά
ίναι μια από τις πιο αγαπημένες ελληνικές πίτες η κολοκυθόπιτα. Ωραία για πρωινό ή κολατσιό, χορταστικό σνακ όποτε σε πιάσει πείνα μέσα στη μέρα, νόστιμο κέρασμα για τους φίλους που πέρασαν από το σπίτι, φτιάχνεται με απλά και προσιτά υλικά και έχει πολλές παραλλαγές για όλα τα γούστα. Η κολοκύθα, που τώρα το φθινόπωρο είναι στην εποχή της, με το λεπτό της άρωμα και τη φινετσάτη γλύκα, είναι ιδανική τόσο για αλμυρές όσο και για γλυκές παρασκευές. Ο ευπροσάρμοστος χαρακτήρας της επιτρέπει να την αρωματίσουμε με μεσογειακά μυρωδικά ή να της δώσουμε ανατολίτικη χροιά με διάφορα μπαχαρικά. Ταιριάζει τέλεια με δυόσμο, ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι, μαϊντανό, λουίζα και καυκαλήθρες ενώ συνδυάζεται θαυμάσια με κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι και μοσχοκάρυδο, που όμως τονίζουν τον γλυκό της χαρακτήρα. Αν τη χρησιμοποιήσουμε σε αλμυρές πίτες, θα χρειαστεί να την κοντράρουμε με δυνατά υλικά, όπως σκόρδο, χυμό λεμονιού, ξίδι ή πελτέ. Επίσης, ταιριάζει πολύ με τα έντονα τυριά όπως η κοπανιστή ή το ροκφόρ. Λίγο τζίντζερ ή κάρι της δίνουν εξωτική χροιά, ενώ λίγη γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα απογειώνει τη γεύση της.
Παρακάτω έχουμε πολλές κολοκυθόπιτες, με ή χωρίς φύλλο και αξίζει να τις φτιάξετε όλες. Τη μπατζίνα των Αγράφων που στον τόπο της την κάνουν με λαρδί αντί για βούτυρο ή ελαιόλαδο, τον μικρασιάτικο ταμπουρά, που γίνεται και γλυκός, εκδοχές με κοπανιστή και δυόσμο, με φέτα και γαλοτύρι, με πράσα και γιαούρτι, που ψήνεται σε φόρμα και είναι ωραιότατο ορεκτικό, τη γλυκιά λωλή της Σίφνου που τη λένε έτσι γιατί αλλάζει λίγο ανάλογα με τα κέφια και τα διαθέσιμα υλικά και την κολοκυθόπιτα που φτιάχνουν στην Τσακωνιά με μυζήθρα και μέλι, τη στριφτή της Λήμνου που μοιάζει με σαλίγκαρο… Ακόμη και μια κολοκυθόπιτα ντουμπλ φας έχουμε, που με δύο-τρεις απλές κινήσεις μπορεί να γίνει γλυκιά ή αλμυρή, ανάλογα με το γούστο μας και τη διάθεση της στιγμής.