Υλικά:
16 φύλλα κρούστα
1 μεγάλη κίτρινη κολοκύθα
1 και ½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 και ½ φλιτζάνι καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
1 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για άλειμμα των φύλλων κρούστας
1 πρέζα αλάτι
½ κουταλάκι γλυκού σκόνη γαρύφαλλο
1 κουταλάκι γλυκού σκόνη κανέλλα(12-16 κομμάτια)
Εκτέλεση:
Κόβετε την κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια και τα βράζετε σε νερό μέχρι να μαλακώσουν για να μπορέσετε να τα καθαρίσετε. Κόβετε την ψίχα σε κύβους και την βράζετε και πάλι σε καθαρό νερό μέχρι να γίνει πολύ μαλακή. Την σουρώνετε και αφήνετε να στραγγίσει πολύ καλά (από την προηγούμενη ημέρα). Αναμειγνύετε την κολοκύθα με το μισό λάδι και τα υπόλοιπα υλικά. Τα ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, να αναμειχθούν καλά. Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί. Στον πάγκο εργασίας σας στρώνετε 4 φύλλα κρούστας και με πινέλο τα αλείφετε ένα – ένα χωριστά με λάδι. Ρίχνετε το ¼ της γέμισης στην μεγάλη πλευρά κάθε τετράδας φύλλων και τα στρίβετε σε ρολό. Βάζετε το πρώτο ρολό στην άκρη του ταψιού. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα και την γέμιση και κάθε φορά ενώνετε το ένα ρολό με το άλλο για να σχηματίσετε ένα σαλίγκαρο. Περιχύνετε την πίτα με το υπόλοιπο λάδι και την ραντίζετε με λίγο νερό. Χαράζετε απαλά σε κομμάτια πριν το ψήσιμο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα περίπου.
Πηγή: Γραφείο Ενημέρωσης και Προβολής Γεωργικών Προϊόντων, Περιφέρειας Κρήτης