Κολοκυθομπούρεκο ή Χανιώτικο μπουρέκι. Η λέξη μπουρέκι προέρχεται από την τούρκικη börek που μεταφράζεται διεθνώς σαν «πίτα με γέμιση». Μικρές παραλλαγές αυτής της λέξης χρησιμοποιούν όλοι οι λαοί των Βαλκανίων για να περιγράψουν τις αντίστοιχες πίτες τους. Το δικό μας κολοκυθομπούρεκο λοιπόν είναι μία πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα που συναντάμε κυρίως στο νομό Χανίων. Παρασκευάζεται με πάρα πολλούς τρόπους, -αλλά πάντα με τη χρήση κολοκυθιού πατάτας και τυριών- και εδω θα δούμε έναν απο τους πιο διαδεδομένους.
Υλικά:
για την γέμιση:
1 κιλό ξινομυζήθρα
1/4 ξηρό ανθότυρο1 κιλό πατάτες
1 κιλό κολοκύθια
1 ματσάκι βάλσαμο(δύοσμο)
Αλάτι-πιπέρι
για το φύλλο:
1/2 κιλό αλεύρι
1 ποτήρι νερό
1ποτηράκι τσικουδιά
1 ποτηράκι ελαιόλαδο
Αλάτι
Σουσάμι
Προετοιμασία
Ψιλοκόβουμε σε ροδέλες τα κολοκυθάκια κ τις πατάτες.
Πλάθουμε μαλακή ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Μοιράζουμε την ζύμη σ’ ένα μεγαλύτερο -για το εσωτερικό του ταψιού μας- και σ’ ένα μικρότερο κομμάτι για να σκεπάσουμε την γέμιση.
Ανοίγουμε με το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης φύλλο μέτριου πάχους.
Στρώνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού που έχουμε λαδώσει παντού.
Απλώνουμε μια στρώση κολοκυθάκια, τρίβουμε ανθότυρο, πασπαλίζουμε με αλεύρι και αλάτι-πιπέρι.
Απλώνουμε μια στρώση πατάτες και κάνουμε όπως παραπάνω.
Απλώνουμε αρκετή ξυνομυζήθρα και δυόσμο.
Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις με όλα τα υλικά μας.
Ανοίγουμε φύλλο με το μικρότερο κομμάτι ζύμης και απλώνουμε από πάνω.
Κόβουμε προσεκτικά τα περισσεύματα ζύμης και πιέζουμε τις άκρες να ενωθούν τα φύλλα.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Κόβουμε σε μερίδες με κοφτερό μαχαίρι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 και ψήνουμε για περίπου μιάμιση ώρα μέχρι να πάρει χρώμα.
Πηγή: creteoftastes.com