Ο ανθός της κολοκυθιάς στην Κρήτη το καλοκαίρι είναι περιζήτητος ανάμεσα στους μερακλήδες αλλά δύσκολα θα τον βρείτε στο εμπόριο, ίσως σε κάποιες λαϊκές. Οι καλύτεροι είναι οι αρσενικοί ανθοί που καταλήγουν σε μίσχο κι όχι αυτοί που θα γίνουν κολοκύθια αργότερα. Μαζεύονται το πρωί γιατί αργότερα κλείνουν και δεν είναι εύκολο να τους γεμίσεις γι’αυτό και φυλάγονται ο ένας μέσα στον άλλον. Λατρεύονται στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, και μαγειρεύονται συνήθως γεμιστοί αλλά και ψιλοκομμένοι μέσα σε πιλάφια, σάλτσες πίτες και άλλα.
Ο χόντρος – «χοντροαλεσμένο» σιτάρι, που άλεθαν τα παλιά χρόνια με τον χειρόμυλο – περιέχει πάρα πολλές βιταμίνες, μεταξύ αυτών και Ε που βοηθά την καλή λειτουργία της καρδιάς αλλά έχει και αντικαρκινική δράση! Επίσης είναι πλούσιος σε μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και πολλά άλλα. Μπορεί να αντικαταστήσει ή να συμπληρώσει το ρύζι σε πολλά φαγητό, και φυσικά είναι πεντανόστιμος!
Υλικά
20 κολοκυθοανθοί
2 ώριμες ντομάτες
1 κολοκυθάκι
1 κρεμμυδάκι
1 λεμόνι
Βάρσαμο (Δυόσμο)
Μαϊντανό
Άνηθο
200 γρ ρύζι
100 γρ χόντρο
2 ποτηράκια της ρακής ελαιόλαδο
(και 3 αν θέλετε)
αλάτι, πιπέρι
Προετοιμασία
Ψιλοκόβω πρασινάδα και κρεμμυδάκι
Τρίβω το κολοκυθάκι στον ψιλό τρίφτη και τις ντομάτες στο χοντρό τρίφτη
Ρίχνω ένα ποτηράκι λάδι, το ρύζι κ το χόντρο και ανακατεύω καλά
Γεμίζω τους ανθούς μέχρι την μέση τους προσεκτικά γιατί σχίζονται εύκολα
Χτίζω τους άνθους κοντά τον έναν με τον άλλον να μην ανοίξουν
(Αν έχω μεγαλύτερη ποσότητα συνεχίζω με στρώσεις στο τσικάλι)
προσθέτω 1 ποτηράκι λάδι και χλιαρό νερό να σκεπαστούν
Σκεπάζω με ένα πιάτο να μην ανοίξουν
Βράζω περίπου 15 λεπτά
Στύβω το χυμό ενός λεμονιού
Πηγή: creteoftastes.com