Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι και χόντρο (βίντεο)
Μοιραστείτε
2 λεπτά ανάγνωσης
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
Ο ανθός της κολοκυθιάς στην Κρήτη το καλοκαίρι είναι περιζήτητος ανάμεσα στους μερακλήδες αλλά δύσκολα θα τον βρείτε στο εμπόριο, ίσως σε κάποιες λαϊκές. Οι καλύτεροι είναι οι αρσενικοί ανθοί που καταλήγουν σε μίσχο κι όχι αυτοί που θα γίνουν κολοκύθια αργότερα. Μαζεύονται το πρωί γιατί αργότερα κλείνουν και δεν είναι εύκολο να τους γεμίσεις γι’αυτό και φυλάγονται ο ένας μέσα στον άλλον. Λατρεύονται στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, και μαγειρεύονται συνήθως γεμιστοί αλλά και ψιλοκομμένοι μέσα σε πιλάφια, σάλτσες πίτες και άλλα.
Ο χόντρος – «χοντροαλεσμένο» σιτάρι, που άλεθαν τα παλιά χρόνια με τον χειρόμυλο – περιέχει πάρα πολλές βιταμίνες, μεταξύ αυτών και Ε που βοηθά την καλή λειτουργία της καρδιάς αλλά έχει και αντικαρκινική δράση! Επίσης είναι πλούσιος σε μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και πολλά άλλα. Μπορεί να αντικαταστήσει ή να συμπληρώσει το ρύζι σε πολλά φαγητό, και φυσικά είναι πεντανόστιμος!